Original title:
Stabilita emulgovaných tuků z hlediska reologie a senzoriky
Translated title:
Stability of margarines from the viewpoint of rheology and sensorics
Authors:
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Šedivá, A. ; Vykutilová, T. Document type: Papers Conference/Event: Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků /45./, Janov nad Nisou (CZ), 2007-05-16 / 2007-05-18
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bylo ukázáno, že rotační reometrie umožňuje rychlé a objektivní stanovení stability emulgovaných pokrmových tuků. Bylo prokázáno, že např. u farmaceutických a kosmetických emulzí typu olej-voda a voda-olej uvedená rotačně-reometrická metoda velmi dobře koreluje s termostabilitou, stanovovanou převážně časově náročnými a přitom subjektivními testy.There was shown that rotational rheometry provides fast and objective assessment of stability of margarines. It was proved as e.g. for farmaceutical and cosmetical emulsions of a type oil-water and water-oil that an introduced rotational-rheometrical method achieves a very good correlation with thermostability measured by means of very time-consuming and subjective tests.
Keywords:
flow curves; margarines Project no.: CEZ:AV0Z20600510 (CEP), IAA2060404 (CEP) Funding provider: GA AV ČR Host item entry: Sborník přednášek z 45. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků, ISBN 978-80-86238-14-2
Institution: Institute of Hydrodynamics AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0157274