Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Hodnocení znalostí o vhodném složení stravy u pacientů s přítomností rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění
Original title:
Hodnocení znalostí o vhodném složení stravy u pacientů s přítomností rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění
Translated title:
Assessment of knowledge about appropriate setup of nutrition in patients with cardiovascular disease risk factors
Authors:
Lupoměská, Petra ; Vrablík, Michal (advisor) ; Altschmiedová, Tereza (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se skládá ze dvou částí, a to z teoretické a praktické. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, první tři seznamují se základními informacemi o ateroskleróze jako je její definice, predilekční oblasti, průběh aterosklerotických změn, nejvýznamnější rizikové faktory a klinické následky. Následující kapitola uvádí základní preventivní opatření týkající se kardiovaskulárních onemocnění. Poslední přibližuje pojem edukace a mimo jiné uvádí i její náplň v preventivní kardiologii. Praktická část je věnována hodnocení znalostí o vhodném složení stravy u pacientů s přítomností rizikových faktorů kardiovaskulárních nemocí. Sběr dat byl realizován kvantitativním výzkumným šetřením formou dotazníků v Centru preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, a to po dobu tří měsíců od 1. 11. 2017 do 31. 1. 2018. V rámci výzkumu byl zvolen jeden hlavní a dva dílčí cíle, hlavním bylo zjistit, jaké mají pacienti znalosti ohledně vhodného složení stravy. Tento cíl byl splněn, u některých znalostních otázek si respondenti vedli velmi dobře, odpověď na otázky týkající se například zdrojů transmastných kyselin však znalo jen malé procento z nich. Prvním dílčím cílem bylo porovnat znalosti pacientů s ohledem na edukaci nutričním terapeutem. Tento cíl byl taktéž splněn, nepotvrdilo...This diploma thesis consists of two parts - the theoretical and the practical one. The theoretical part is divided into several chapters; the first three are focused on the main information about atherosclerosis such as its definition, predilection areas, process of atherosclerotic changes, the most important risk factors and its clinical consequences. The following chapter introduces the essential measures used in cardiovascular disease prevention. The last chapter deals with education and also describes education for cardiovascular disease prevention. The practical part is dedicated to the assessment of knowledge about the appropriate composition of diet in patients with cardiovascular disease risk factors. The research part was carried out on grounds of the quantitative survey through a questionnaire, which was completed by patients of the Centre for the Prevention of Cardiovascular Disease of the General Teaching Hospital in Prague in the course of three months - from 1st November 2017 to 31st January 2018. There are one main and two partial aims to the study; the main aim was to determine knowledge about the appropriate composition of diet in patients. This aim was accomplished, patients were successful in some knowledge questions, but only a small number of them knew the right answer to...
Keywords:
atherosclerosis; cardiovascular diseases; education; prevention; risk factors; ateroskleróza; edukace; kardiovaskulární onemocnění; prevence; rizikové faktory
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/99463