Original title:
Šéfkuchař jako značka a jeho marketingová komunikace
Translated title:
Chef as a brand and his marketing communication
Authors:
Císařová, Lucie ; Maxa, Martin (advisor) ; Klimeš, David (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hlavním tématem této bakalářské práce je představení šéfkuchaře jako značky a jeho marketingové komunikace. Cílem práce je porovnat komunikaci významných šéfkuchařů a pomocí expertních rozhovorů najít vhodný komunikační mix, který by začínajícím šéfkuchařům zajistil silné postavení na gastronomické scéně a mediální známost. V teoretické části se autorka zabývá souvisejícími pojmy z oblasti marketingu a PR, které jsou pro práci stěžejní, a historickým vývojem gastronomie ve světě i České republice. V praktické části pak autorka analyzuje a porovnává komunikační aktivity českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha a britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. V této části se věnuje přístupu šéfkuchařů nejen k offline komunikaci, ale také k online komunikaci, jejíž součástí jsou například sociální sítě, eventy či spolupráce se značkami. V závěru je vypracován úspěšný vzorec komunikace, který vznikl díky expertním rozhovorům s předními českými šéfkuchaři, kterými jsou Ondřej Slanina, Jan Punčochář a Roman Vaněk.The main topic of this bachelor thesis is introduction of the chef as a brand and his marketing communication. The aim of the thesis is to compare communication of two best chefs and to find a suitable communication mix using expert interviews, which has ensured a strong position on the gastronomic scene and media acquaintance for the beginning chefs. In theoretical part, the author deals with the related terms from marketing and PR, which are fundamental for the thesis. The author also describes historical development of gastronomy in the world and in the Czech Republic. In practical part, the author analyzes and compares the communication activities of Czech chef Zdeněk Pohlreich and British chef Gordon Ramsay. This part focuses on chef's approach not only to offline communication, but also online communication that includes, for example, social networks, events or branding. At the end there is worked up a successful formula of communication, which has been created thanks to expert interviews with leading Czech chefs, such as Ondřej Slanina, Jan Punčochář and Roman Vaněk.
Keywords:
brand; chef; content marketing; gastronomy; Gordon Ramsay; marketing communication; personal PR; social media; Zdeněk Pohlreich; content marketing; gastronomie; Gordon Ramsay; marketingová komunikace; osobní PR; sociální média; Zdeněk Pohlreich; značka; šéfkuchař
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/99291