Original title:
Význam diety v ovlivnění rizikových faktorů KVO u pacientů léčených statiny
Translated title:
Importance of diet in influencing the risk factors of CVD in patients treated with statins
Authors:
Bártová, Kateřina ; Vrablík, Michal (advisor) ; Vaclová, Martina (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Dieta a další režimová opatření jsou součástí léčby dyslipidémií, kde je cílem prostřednictvím modifikace lipidového a lipoproteinového metabolismu ovlivnit kardiovaskulární riziko a snížit riziko aterotrombotických komplikací. Cílem této práce bylo zjistit význam diety v ovlivnění rizikových faktoru KVO u pacientů léčených statiny, tedy zhodnotit stravovací návky těchto pacientů pomocí dotazníku a sledovat změny před a po edukaci u zvolených antropometrických a laboratorních parametrů. Do výzkumu bylo zařazeno celkem 41 pacientů (věk 50 let ± 11, délka užívání statinů - déle než půl roku 88 % a do půl roku 12 %, kouření - 73 % ne a 27 % ano). Dotazník na stravovací návyky byl vyplněn pacientem před edukací a následně vyhodnocen. Sledované parametry - váha, obvod pasu, krevní tlak, celkový cholesterol, HDL-c, non-HDL-c, LDL-c, triglyceridy, glykémie, glykovaný hemoglobin u diabetiků byly hodnoceny před edukací a dále 2-3 měsíce po edukaci. Pacienti převážně znají základní pravidla diety s omezením tuků, ale přes 30 % zařazuje do jídelníčku potravinu neodpovídající této dietě a přes 30 % pacientů nekonzumuje naopak potraviny, které by v rámci diety vhodné byly. Více než polovina pacientů má méně než 30 minut pohybové aktivity denně, jakoukoliv sportovní aktivitu v rozsahu větším než 60min týdně...Diet and other regimens are part of the treatment of dyslipidemia, where the objective is trough modification lipid and lipoprotein metabolism, to influence the cardiovascular risk and to reduce the risk of atherothrombotic compliations. The aim of this work was to investigate the importance of different diets in influencing the risk factors of KVO in patients treated with statins, i.e. to assess the dietary habits of these patients by means of a questionnaire and to monitor the changes, from before to after, of the selected anthropometric and laboratoty parameters. The study included 41 patients of an average age of age of 50 years ± 11. The duration of statin therapy: 88 % of them over half year, 12 % of them less than six months. 73 % of them do not smoke, 27 % were smokers. The dietary habits questionnaire was completed by the patient prior to education and subsequently evaluated. The monitored parameters - weight, waist circumference, blood pressure, total cholesterol, HDL-c, non- HDL-c, LDL-c, triglycerides, glycemia, glycated hemoglobin in diabetics were evaluated before and after 2-3 months of education. Patients were predominantly familiar with the basic rules of a low fat diet but over 30% patients consume food inappropriately for the diet and over 30 % of patients did not consume foods...
Keywords:
atherosclerosis; diet; dyslipidemia; risk factors; statins; ateroskleróza; dieta; dyslipidémie; rizikové faktory; statiny
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/99254