Název:
Problematika doplňkového prodeje potravin ve školách a školských zařízeních
Překlad názvu:
Problems of supplementary food sales in schools and school facilities
Autoři:
Šašková, Klára ; Dlouhý, Pavel (vedoucí práce) ; Rambousková, Jolana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Souhrn Tato práce pojednává o problematice doplňkového prodeje potravin ve školách a školských zařízeních, který je v současnosti regulován příslušným právním předpisem (Vyhláška č. 282/2016 Sb. o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních). V teoretické části je nejprve popsaná současná právní úprava, zabývající se danou problematikou. Stručná kapitola je věnována i školnímu stravování. Další kapitoly se věnují požadavkům na dětskou výživu a otázce technologických možností na úpravu potravin. Hlavní myšlenkou teoretické části práce bylo poukázat na současný alarmující stav s rostoucím trendem výskytu obezity a zdůvodnit, proč je právě v dětském věku důraz na správnou výživu tak důležitý a proč je tedy jistá právní regulace v tomto směru žádoucí. V praktické části byly vyhledávány potraviny, které vyhovují požadavkům stanoveným současnou vyhláškou č.282/2016 Sb. Výsledky byly zaneseny do tabulek a formou diskuze slovně vyhodnoceny a porovnány s požadavky, které momentálně nabízí předkládaný návrh na novelizaci stávající právní úpravy.This bachelor's thesis deals with the issue of the complementary sale of food products in schools and school facilities, which is, at the moment, regulated by the appropriate statute (the Decree No. 282/2016 Coll., on requirements on food products for which an advertisement is allowed and which can be offered for sale and be sold in schools and school facilities). In the theoretical part of this thesis, the contemporary legislation on the subject-matter is described first. A brief chapter is dedicated to school meals. Subsequent chapters are devoted to requirements set for child food and the question of technological opportunities for food modification. The underlying goal of the theoretical part was to raise awareness of the contemporary alarming state with a growing trend of the obesity occurrence and to provide the reasoning why an emphasis on a proper food, especially during childhood, is so essential and, consequently, why a certain level of legal regulation in this field is desired. In the practical part of this thesis, food products, which satisfy the requirements set forth by the Decree No. 282/2016 Coll., were searched for. The results were projected into tables and they were verbally evaluated in the form of a discussion and they were compared with the requirements, which are now set forth...