Název:
Výběr bezlepkových potravin z pohledu diagnostikovaného celiaka
Překlad názvu:
Selection of gluten-free food from the perspective of diagnosed celiac
Autoři:
Musilová, Iveta ; Frühauf, Pavel (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Zaměřením této diplomové práce je výběr potravin lidí s diagnostikovanou celiakií. V teoretické části je uvedena historie onemocnění, anatomie a fyziologie tenkého střeva, patogeneze, projevy a formy celiakie, diagnostika onemocnění, screening celiakie a komplikace způsobené celiakií. Práce se také zabývá léčbou celiakie, která popisuje nevhodné a vhodné potraviny v bezlepkové dietě a průmyslově zpracované potraviny. Dále je uvedeno označování bezlepkových potravin v České republice a v Kanadě. Také je zpracováno porovnání České republiky a Kanady ohledně zdravotní péče, vlády a restaurací nabízejících bezlepkové pokrmy. Cílem výzkumné části je zmapovat výběr bezlepkových potravin u lidí s diagnostikovanou celiakií, druhým cílem je prozkoumání odlišností ve výběru potravin v České republice a v Kanadě. Třetí cíl se zaměřuje na zjištění faktorů ovlivňujících výběr bezlepkových potravin. Provedení výzkumu bylo na základě dotazníkového šetření. Dotazník byl vyplněn v České republice a v Kanadě. Výzkumný soubor tvořilo 78 diagnostikovaných celiaků z České republiky a 56 diagnostikovaných celiaků z Kanady. Pro získání respondentů z České republiky byl dotazník umístěn ve skupině Celiakie a Mladí Celiaci na Facebookové doméně. V Kanadě byl dotazník umístěn ve skupině The Celiac scene na facebookové...This diploma focuses on the selection of gluten-free foods from the perspective of a diagnosed celiac. In the theoretical part is described the history of celiac disease, anatomy and physiology of small intestine, pathogenesis, manifestation and forms of celiac disease, diagnosis, screening and complications from celiac disease. It also describes a treatment of celiac disease which shows inappropriate and appropriate aliments in gluten free diet. One chapter deals with labeling of gluten free foods in the Czech Republic and in Canada. There is also a comparison of the Czech Republic and Canada regarding health care, government and restaurants offering gluten free dishes. The aim of the research is to map the selection of gluten free foods in people with diagnosed celiac disease, the second target is to explore differences in food selection in the Czech Republic and Canada. The third objective is focused on factors influencing the choice of gluten free foods. The research was conducted through a questionnaire survey. The survey was filled in the Czech Republic by 78 celiacs and in Canada by 56 celiacs. In the Czech Republic the survey was online on page named Celiake and Mladí Celiaci on Facebook. The Canadian survey was online on page The Celiac scene on facebook and filled out by costumers in...
Klíčová slova:
bezlepková dieta; Celiakie; výběr bezlepkových potravin; životní styl; Celiac disease; gluten free diet; life style; selection of gluten free foods