Název:
Hodnocení dusíkové bilance u ventilovaných polytraumatizovaných pacientů na JIP.
Překlad názvu:
The nitrogen balance evaluation at ventilated polytrauma patients in ICU.
Autoři:
Slováková, Tereza ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Kovařík, Miroslav (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo zhodnocení vlivu podávané nutriční podpory na energetický výdej a oxidaci nutričních substrátů se zaměřením na proteiny a dusíkovou bilanci u ventilovaných polytraumatizovaných pacientů hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče. Do práce bylo zařazeno 15 pacientů v kritickém stavu (12 mužů a 3 ženy), jejich průměrný věk byl 43,6 ± 17,5 let. 7 pacientů bylo měřeno nalačno, 8 pacientů po podání hypokalorické nutriční podpory. Vyšetření pacientů nalačno probíhalo nejméně po 4 hodinách lačnění a vyšetření pacientů na nutriční podpoře nejméně po 4 hodinách od nasazení nutriční podpory. Pro určení energetického výdeje, klidového energetického výdeje a oxidace nutričních substrátů byla použita nepřímá kalorimetrie. Statistickou analýzou naměřených dat bylo zjištěno, že podávání hypokalorické nutriční podpory nemělo podstatný vliv na míru oxidace jednotlivých nutričních substrátů. Příjem proteinů souvisel s celkovou dusíkovou bilancí (p = 0,0004) a stavem svaloviny (p = 0,0004). Výsledky naznačují, že podané proteiny byly částečně využity jako energetický substrát namísto proteinů ze svaloviny a částečně byly využity jiným způsobem, např. k reparaci tkání. Podávaná nutriční podpora se tak podílela na snížení rizik a zlepšení prognózy polytraumatických ventilovaných pacientů. Dále bylo...The aim of this study was to evaluate the influence of nutritional support on energy expenditure and nutritional substrates oxidation, focused on proteins and nitrogen balance, in ventilated polytraumatized patients hospitalized in the intensive care unit. The study was performed on 15 critically ill patients (12 men and 3 women), their average age was 43,6 ± 17,5 years. 7 patients were examinated without nutritional support, 8 patients were examinated after administration of hypocaloric nutritional support. The examination of fasting patients was conducted after at least 4 hours of fasting. The examination of patients with nutritional support were conducted after at least 4 hours of nutritional support administration. Energy expenditure, resting energy expenditure and nutritional substrates oxidation were measured by indirect calorimetry. After statistical analysis of measured data was found, that administration of hypocaloric nutritional support did not significantly influence nutritional substrates oxidation. Protein intake correlated with total nitrogen balance (p = 0,0133) and muscular condition. Results suggest, that administered proteins were partly used as source of energy instead of muscle protein and partly used a different way, e.g. for tissue reparation. Therefore, nutritional support...
Klíčová slova:
BIA; pacient; BIA; patient