Název:
Využití vzácných olejů v kosmetice
Překlad názvu:
Use of rare oils in cosmetics
Autoři:
Pilipenco, Alina ; Szotkowski, Martin (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání vzácných olejů. V práci byly charakterizovány oleje z vybraných rostlin (mák, konopí, ostropestřec) z hlediska obsahu aktivních fenolických látek, složení mastných kyselin, antioxidační a antimikrobiální účinky. První část práce je literární rešerší na zadané téma, která obsahuje následující části: univerzální chemické složení rostlinných olejů, charakteristiky a účinků netradičních rostlinných olejů a způsobů jejich získávání ke kosmetickým účelům. Experimentální část je především zaměřena na základní analýzu vybraných složek olejů a na základě získaných výsledků návrh využití v kosmetice, konkrétně přípravu sprchového oleje. Na závěr je uveden přehled všech vlastností vybraných olejů, jejich praktické využití a zhodnocení z ohledu na jejich aplikace v kosmetice.
The purpose of this bachelor thesis was to research rare oils. The oils from selected plants (poppy, cannabis, thistle) is characterized by the content of active phenolic compounds, fatty acid composition, antioxidant and antimicrobial effects. First part of the thesis is a literary research on a given topic, which contains the following parts: the universal chemical composition of vegetable oils, the characteristics and effects of selected oils and the ways of their obtaining for cosmetic purposes. The experimental part is focused primarily on the basic analysis of selected oil components and the preparation of the shower oil based on the obtained results. In conclusion are presented an overview of all the properties of selected oils, their practical use and assessment of their application in cosmetics.
Klíčová slova:
antimikrobiální aktivita; antioxidační aktivita; flavonoidy; kapalinová chromotografie; konopný olej; Makový olej; ostropestřecový olej; plynová chromatografie; polyfenoly; rostlinný olej; antimicrobial activity; antioxidant activity; cannabis oil; flavonoids; gas chromatography; hplc; oilseed oil; polyphenols; Poppy oil; vegetable oil
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/82634