Original title:
Enkapsulace probiotik do výrobků pro dětskou výživu
Translated title:
Encapsulation of probiotics for use in nutritional products for children
Authors:
Šmídová, Veronika ; Hudečková, Helena (referee) ; Skoumalová, Petra (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem této bakalářské práce byla optimalizace a vývoj probiotického doplňku stravy s atraktivním vzhledem a s obsahem aktivní složky, jako je prebiotikum nebo „superpotravina“, které mají za úkol obohatit výrobek o zdraví prospěšné látky. V teoretické části se práce zaměřuje na objasnění problematiky probiotik a jejich enkapsulace, na používaná prebiotika a na screening na trhu dostupných probiotických doplňků stravy pro děti. V praktické části se práce zaměřuje na optimalizaci složení nového probiotického doplňku stravy, připraveny byly polysacharidové částice ve tvaru medvídka. Nejprve bylo optimalizováno základní složení, jako nejvhodnější byly vybrány alginát-agarové částice. Dále byla provedena optimalizace přídavku výživově cenných složek. Byly připraveny částice s obsahem inulinu, aceroly, chia vlákniny, jakon sirupu a směsi chlorelly a spiruliny. Další část práce byla zaměřena na stanovení viability probiotických bakterií Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium breve v různých formách, které byly podrobeny modelovému trávení. Nejvyšší viabilita buněk byla po trávení zaznamenána v případě, kdy byly lyofilizované buňky enkapsulovány do polysacharidové částice. Všechny připravené částice byly na závěr podrobeny senzorické analýze.
This bachelor thesis is focused on optimization and development of probiotic food supplement with attractive look and active ingredient, like prebiotic or “superfood”, which are there for afford useful substances for organism. In the theoretical part is focused on probiotics and its encapsulation, also on prebiotics, which are used for work and screening probiotics food supplements in our market. The practical part is focused on optimization of composition of new probiotic food supplement, polysaccharide particles in the shape of a teddy bear were prepared. At first, the basic composition was optimized, as the best alginate-agar particles were determined. Addition of nutritionally valuable ingredients was also optimized. Particles with inulin, acerola, chia fiber, yacon syrup, chlorella and spirulina were prepared. Another part of this work was focused on the determination of the viability of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium breve in various forms and after exposed to model digestion. The highest viability of the cells was measured after encapsulation of lyophilized cells into a polysaccharide particle. Prepared particles were finally subjected to a sensory analysis.
Keywords:
encapsulation; food for infants; food supplement; lyophilization; Probiotics; doplněk stravy; dětská výživa; enkapsulace; lyofilizace; Probiotika
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/82212