Název:
Vliv fytogenního krmného aditiva na užitkové parametry u drůbeže
Autoři:
HOMOLKOVÁ, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo ověřit účinnost fytogenních aditiv na užitkové parametry u drůbeže. Pokusné sledování bylo provedeno ve výzkumné stanici firmy Delacon PNRC s.r.o. ve Stošíkovicích na Louce. Pokus byl proveden s kohoutky hybrida ROSS 308. Výkrm trval 42 dnů a bylo aplikováno třífázové krmení-BR 1, BR 2, BR 3. Do všech druhů krmných směsí byla přimíchávána fytogenní aditiva. Vzhledem k tomu, že se jedná o primární výzkum soukromé firmy, není známo přesné složení použitých aditiv, které si firma chrání jako svoje know-how. Základem aditiv byly látky ze skupiny saponin v kombinaci s dalšími látkami fytogenního původu. V průběhu výkrmu byly sledovány užitkové parametry pokusných skupin, které byly následně porovnávány s kontrolní skupinou. Pokusné skupiny vykazovaly pozitivní vliv hned v několika užitkových parametrech v jednotlivých obdobích, statisticky průkazných pozitivních výsledků bylo dosaženo pouze u konverze krmiva u jedné pokusné skupiny v období výkrmu od 29. 42. dne a u tří pokusných skupin při vyhodnocení celého výkrmu od 1. 42. dne. The aim of this diploma thesis was to verify the effectiveness of phytogenic additives in utility parameters of poultry.The experimental study was conducted at the research station of the company Delacon Research Station PNRC s.r.o. in Stošíkovice on Louce.The experiment was carried out with little roosters hybrids ROSS 308. The fattening took 42 days and the three-phase feeding BR 1, BR 2 BR 3 was applied. Phytogenic additives were added to all kinds of feed mixtures. Given that this is a primary research of a private company, it is not known the exact structure of the used additives, which the company protects as its know-how. Additives were based on saponins in combination with other substances of phytogenic origin. During the process of fattening, the utility parameters of the experimental groups were monitored, which were then compared to the control group.Experimental groups showed a positive effect in several utility parameters at particular periods, statistically conclusive positive results were obtained only in the feed conversion in one experimental group during the 29th - 42nd day of fattening and in three experimental groups in whole fattening evaluation from 1. - 42nd day.
Klíčová slova:
drůbež; fytogenní aditiva; užitkové parametry; pgytogenic additives; poultry; utility parameters Citace: HOMOLKOVÁ, Eva. Vliv fytogenního krmného aditiva na užitkové parametry u drůbeže. České Budějovice, 2018. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/50281