Original title:
Stanovení senzoricky aktivních látek ve chmelu metodou GC-MS
Translated title:
Determination of sensory active compounds in hops using GC-MS
Authors:
Zlochová, Tereza ; Sobotníková, Jana (advisor) ; Čejka, Pavel (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Stanovení senzoricky aktivních látek ve chmelu metodou GC-MS Abstrakt Cílem této práce bylo stanovit senzoricky aktivní látky ze vzorku chmele pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Pro stanovení byly vybrány chmelové silice, které i přes své nízké zastoupení ve chmelu obsahují až několik set složek. Silice byly extrahovány za použití nové metody extrakce na fluidním ethanolovém loži a extrakt byl podroben analýze na GC-MS. Nedílnou součástí této práce bylo určení výtěžnosti metody, která se stala nástrojem pro stanovení obsahu silic v různých odrůdách chmele. Bylo provedeno porovnání získaných výtěžků s literaturou a pátráno po spojitosti mezi chemickou povahou silic a jejich zastoupením ve vzorku chmele s ohledem na jeho stáří. Klíčová slova: extrakce, chmel, chmelové silice, plynová chromatografie, hmotnostní spektrometrieDetermination of sensory active compounds in hops using GC-MS Abstract The goal of this thesis was to determine sensory active compounds from a sample of hops by gas chromatographic-mass spectrometric detection. Hop oils were selected for this determination which, despite its low representation in hops, contain up to several hundred components. Hop oils were exctracted using a new method based on fluidized-bed extraction. An integral part of this work was identifying the yield of the method that has become an instrument to defining the content of hop oils in different hop varieties. A comparsion of the obtained extracts with the literature was made and a search was done for the link between chemical structure of the hop oils and their representation in the hops sample with regard to its age. Keywords: exctraction, hops, hop oil, gas chromatography, mass spectrometry
Keywords:
exctraction; gas chromatography; hop oil; hops; mass spectrometry; chmel; chmelové silice; extrakce; hmotnostní spektrometrie; plynová chromatografie
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/92457