Název:
Koagulace neproteinové složky látek produkovaných fytoplanktonem
Překlad názvu:
Coagulation of non-protein algal organic matter
Autoři:
Lukeš, Jan ; Pivokonský, Martin (vedoucí práce) ; Novotná, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá charakterizací vlastností COM (Cellular Organic Matter) neproteinových látek zelené řasy Chlorella vulgaris ve vztahu k jejich koagulaci pomocí síranu hlinitého a polyaluminiumchloridu. V rámci práce byly studovány také interakční mechanismy. Bylo zjištěno, že neproteinové látky COM Chlorella vulgaris jsou tvořeny sacharidy (25 % DOCNP, 21 % sušiny neproteinových látek) a dalšími nespecifikovanými neproteinovým látkami. Frakcionací molekulových hmotností bylo zjištěno, že jsou tvořeny především látkami s MW < 3 kDa a látkami s MW > 100 kDa. Koagulace síranem hlinitým probíhala v intervalu pH 5 - 8,5 a koagulace polyaluminiumchloridem probíhala v intervalu pH 7 - 10 v závislosti na dávce koagulačního činidla. Maximální účinnost odstranění DOC byla 17 - 22 % v závislosti na zvoleném koagulačním činidle, jeho dávce a pH. Polyaluminiumchlorid vykazoval vyšší účinnost odstranění DOC než síran hlinitý. Nejvyšší účinnost koagulace se pro obě činidla pohybovala v oblasti neutrálního pH. Pro všechny koagulační testy byly zaznamenány vyšší zbytkové koncentrace hliníku, než je hygienický limit pro pitnou vodu (0,2 mg.L-1 ). Koagulací byly odstraněny především vysokomolekulární látky, při použití polyaluminiumchloridu byly odstraněny všechny látky s MW > 10 kDa. Při koagulaci...The diploma thesis deals with characterizing properties of non-proteinaceous cellular organic matter (COM) of green alga Chlorella vulgaris in connection with its coagulation using aluminium sulphate and polyaluminiumchloride. As a part of this work, interaction mechanisms were also studied. It has been found out that non-proteinaceous COM of Chlorella vulgaris is made up by saccharides (25 % DOCNP, 21 % of dry biomass of non- protein matter) and other unspecified non-protein substances. It has been found out by fractionation of molecular weights that non-protein COM is formed primarily by substances with MW < 3 kDa and substances with MW > 100 kDa. Coagulation by aluminium sulphate taken place in interval pH 5 - 8,5 and coagulation by polyaluminiumchlorid taken place in interval pH 7 - 10 depending on coagulation agent dose. The maximum DOC removals were 17 - 22 % depending on selected coagulation agent, on its dose and pH. Polyaluminiumchloride showed higher DOC removal rates than aluminium sulphate. The highest effectiveness of coagulation was in the area of neutral pH for both agents. In all the coagulation tests the values of residual concentrations of aluminium were higher than the hygienic limit for drinking water (0.2 mg.L-1 ). Primarily high-molecular matter was removed by coagulation and...
Klíčová slova:
koagulace; neproteinové látky; organické látky produkované fytoplanktonem (AOM); polyaluminiumchlorid; přírodní organické látky (NOM); síran hlinitý; úprava vody; aluminium sulphate; coagulation; natural organic matter (NOM); non-protein matter; organic matter produced by phytoplankton (AOM); polyaluminiumchloride; water treatment