Original title:
Některé názvy koření ve slovanských jazycích: rozmarýn, šalvěj
Translated title:
Some names of spices in the Slavic languages: rosemary, sage
Authors:
Valčáková, Pavla Document type: Papers Conference/Event: Etymologické symposion Brno 2005, Brno (CZ), 2005-09-06 / 2005-09-08
Year:
2006
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Rozmarýn a šalvěj jsou léčivé rostliny, které se užívají jako koření. Příspěvek shrnuje dosavadní etymologie lidových názvů těchto rostlin a přináší nové výklady (např. u indirlija, rabazinja, rapaňa, kuškuta apod.)Rosemary and sage are medicinal herbs that are both used as spices. The paper focuses on etymology of these plant names in the Slavic languages with an attempt to explain some hitherto uncertain names (indirlija, rabazínja, rapaňa, kuškuta etc.)
Keywords:
names of spices in the Slavic Project no.: CEZ:AV0Z90610518 (CEP), GA405/04/1179 (CEP) Funding provider: GA ČR Host item entry: Studia etymologica Brunensia 3, ISBN 80-7106-997-3
Institution: Institute of the Czech Language AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0141506