Název:
Studium antioxidační kapacity vybraných druhů drobného ovoce
Autoři:
Hromadová, Hana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma Studium antioxidační kapacity vybraných druhů drobného ovoce byla vypracována v letech 2015-2016 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty, Mendlovy univerzity v Brně. Cílem práce bylo charakterizovat antioxidační látky a jejich účinky na lidské zdraví. Dále popsat složky s antioxidačním účinkem v plodech vybraných druhů drobného ovoce. Na základě laboratorních pokusů experimentálně ověřit antioxidační kapacitu vybraných druhů drobného ovoce. Bylo sledováno celkem 13 odrůd zahrnující 4 druhy, dřín obecný, jeřáb ptačí, rakytník řešetlákový a zimolez kamčatský. Pro vyhodnocení antioxidační kapacity byly vybrány metody FRAP a DPPH.The bachelor Studies of antioxidant capacity of selected species of small fruit was drafted in the years 2015-2016 at the Institute of Post-Harvest Technology of Horticultural Products of Horticultural Faculty, Mendel University in Brno. The aim of the study was to characterize antioxidant substances and their effects on human health. Further to describe the ingredients with antioxidation effect in fruit of selected species of small fruit. Based on laboratory experiments to verify experimentally antioxidant capacity of selected species of small fruit. It was observed a total of 13 varieties, including 4 species, Cornus mas, Sorbus acuparia, Hippophae rhamnoides and Lonicera caerulea var. kamtschatica. To evaluate the antioxidant capacity were chosen FRAP and DPPH methods.
Klíčová slova:
Antioxidanty; antioxidační kapacita; drobné ovoce; dřín obecný; jeřáb ptačí; oxidační stres; rakytník řešetlákový; volné radikály; zimolez kamčatský