Original title:
Probiotické mikroorganismy a jejich význam
Authors:
Fojtíková, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] ABSTRAKT Bakalářská práce s názvem Probitické mikroorganismy a jejich význam je rozdělena do dvou částí, kdy první, teoretická část se zabývá charakteristikou probiotických mikroorganismů a praktická část je zaměřena na složení mikroorganismů ve fermen-tovaných mléčných výrobcích. Na začátku teoretické části je popsána historie vývoje výzkumu probiotických mikroorganismů, dále je uvedeno složení osídlení gastrointestinálního traktu a působení mikroorganismů na lidské zdraví. Práce se zaměřuje na popis jednotlivých rodů probiotických mikroorganismů, a to především na nejvíce používané rody Lactobacillus a Bifidobacterium, které jsou používány v mlékárenském, masném i farmaceutickém průmyslu k výrobě potravin a farmaceutických preparátů, jež mají za cíl podpořit zdraví lidí. Praktická část se zabývá mikrobiálním složením fermentovaných mléčných výrobků a jejich zhodnocením z pohledu legislativy.ABSTRACT Bachelor thesis titled Probitic microorganisms and their significance is divided into two parts, the first theoretical part deals with the characteristics of probiotic microorganisms and practical part focuses on the composition of microorganisms in fermented milk products. At the beginning of the theoretical part describes the history of the development of research probiotic microorganisms The composition of the colonization of the gastrointestinal tract and the action of microorganisms on human health. The work focuses on the description of genera probiotic microorganisms, especially on the most used genera Lactobacillus and Bifidobacterium, which are used in the dairy, meat industry and the pharmaceutical industry to produce food and pharmaceutic preparations, which aim to promote the health of people and animals. The practical part deals with the microbial composition of fermented milk products and their evaluation in terms of legislation.
Keywords:
fermentované mléčné výrobky; mikroorganismy; probiotika