Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Variabilita obsahu a složení silic levandule lékařské z různých proveniencí
Fojtíková, Lucie
Cílem této práce bylo stanovení variability obsahu esenciálního oleje v levanduli získané z různých zdrojů. Výsledky naznačují, že byly významné rozdíly jak v obsahu esenciálního oleje, tak v jeho složení. K získání esenciálních olejů byly použity pouze vzorky z levandule lékařské (Lavandula angustifolia P. MILL) (L. officinalis CHAIX) . Podle údajů uvedených v Českém lékopise 2014 by droga (levandule) měla obsahovat alespoň 1,3 ml éterického oleje ve 100 g bezvodé drogy a levandulové silice by měly obsahovat následující složky silice: limonen <1,0%, cineol <2,5% (eukalyptol), 3-oktanon <2,5%, kafr <1,2% linalol 20,0% až 45,0%, linalylacetát 25,0% až 46,0%, terpinen-4-ol 1,2% až 6,0%, lavandulylacetát > 1,0%, lavandulol> 0,1%, α-terpineol <2,0%. Dále byla u pěti vzorků levandule lékařské z různých proveniencí stanovována mikrobiologická čistota drogy, kdy byla stanovována množství narostlých kolonií na 1 ml u celkového počtu mikroorganismů, sporulujících mikroorganismů, enterobakterií, kvasinek a plísní.
Probiotické mikroorganismy a jejich význam
Fojtíková, Lucie
ABSTRAKT Bakalářská práce s názvem Probitické mikroorganismy a jejich význam je rozdělena do dvou částí, kdy první, teoretická část se zabývá charakteristikou probiotických mikroorganismů a praktická část je zaměřena na složení mikroorganismů ve fermen-tovaných mléčných výrobcích. Na začátku teoretické části je popsána historie vývoje výzkumu probiotických mikroorganismů, dále je uvedeno složení osídlení gastrointestinálního traktu a působení mikroorganismů na lidské zdraví. Práce se zaměřuje na popis jednotlivých rodů probiotických mikroorganismů, a to především na nejvíce používané rody Lactobacillus a Bifidobacterium, které jsou používány v mlékárenském, masném i farmaceutickém průmyslu k výrobě potravin a farmaceutických preparátů, jež mají za cíl podpořit zdraví lidí. Praktická část se zabývá mikrobiálním složením fermentovaných mléčných výrobků a jejich zhodnocením z pohledu legislativy.

Viz též: podobná jména autorů
1 Fojtíková, L.
1 Fojtíková, Lenka
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.