Název:
Potravní vláknina
Autoři:
Moudrá, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o problematice potravní vlákniny. Úvod je zaměřen na vývoj pojmu potravní vláknina a její definici. Vláknina je jednou z vzácných složek funkčních potravin. Dále je zde zakomponováno rozdělení potravní vlákniny a její složení. Část práce je také věnována pozitivním a negativním zdravotním vlivům konzumace vlákniny, ať už v dostatečném nebo nedostatečném množství, ve spojení s různými onemocněními. V neposlední řadě jsou zde zmíněny i významné zdroje vlákniny, doporučený denní příjem jak pro dospělé, tak i děti a metody její analýzy používané v dnešní době. Hlavním cílem této práce je ucelený souhrn informací na dané téma.This bachelor thesis deals with the issue of dietary fiber. Introduction is focused on the development of the concept of dietary fiber and the definition. Dietary fiber is one of the valuable ingredients of functional food. Furthermore in this thesis is incorporated distribution of dietary fiber and its composition. Part of the thesis is devoted to the positive and negative health effects of eating fiber, whether sufficient or insufficient quantities, in association with various diseases. Finally, there are also mentioned as important sources of dietary fiber, the recommended daily intake for adults and children and methods of analysis used nowadays. The main aim of this thesis is produce a summary information of this topic.
Klíčová slova:
analýza; celulóza; divertikulóza; fermentace; funkční potraviny; potravní vláknina