Název:
Mikrobiologie balených minerálních vod
Autoři:
Böhmová, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem bakalářské práce je mikrobiologie balených minerálních vod. Nejdříve je v práci definováno, co to vlastně minerální voda je a jak se dělí. Další kapitoly jsou již zaměřeny na balené vody. Zde jsou vysvětleny pojmy jako přírodní minerální balená voda, pramenitá balená voda, kojenecká balená voda a balená pitná vody. Dále jsou zde popsány obecné požadavky na balené vody, kam patří mikrobiologické, fyzikální a chemické ukazatele. Následuje kapitola mikrobiologie vody, která se zabývá především indikátorovými mikroorganismy a rizikem mikrobiální kontaminace balených vod. Jako poslední kapitolou literárního přehledu je dezinfekce vody, která je zaměřena na chloraci, ozonizaci, ionizaci a dezinfekci vody pomocí ultrafialového záření. Na závěr bakalářské práce byla provedena mikrobiologická analýza vybraných druhů minerálních vod. Ve vzorcích byl stanoven počet mikroorganismů kultivovatelných při teplotách 22 °C a 36 °C. Na konec byly výsledky analýzy porovnány s požadavky vyhlášky č. 275/2004 Sb.The topic of bachelor thesis is microbiology of bottled mineral water. First is defined what mineral water is and how is divided. Other chapters are focused on bottled water. Here are explained terms such as natural mineral bottled water, spring bottled water, baby bottled water and bottled water. Further are described general requirements for bottled water where the microbiological, physical and chemical indicators belongs. Follows the chapter of microbiology water which mainly deals with an indicator microorganism and the risk of microbial contamination of bottled water. The last chapter of literature is review of water disinfection which is focused on chlorination, ozonation, ionization and water disinfection using ultraviolet radiation. Finally was conducted microbiological analysis of selected types of mineral waters. In the samples was determined by the number of culturable micro-organisms at temperature of 22 °C and 36 °C. At the end were the results anylysis compared with the requirements of notice no. 275/2004 Sb.
Klíčová slova:
dezinfekce vody; mikrobiální kontaminace; mikroorganismy; minerální voda