Název:
Kvalita oleje z hroznových zrníček
Autoři:
Vlková, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se věnuje metodám posuzující kvalitu hroznového oleje vystaveného několika různým teplotám po stanovenou dobu. Kvalita hroznového oleje je zde zároveň porovnávána i se slunečnicovým a olivovým olejem lisovanými za studena. V práci se kvalita a stálost olejů hodnotí pomocí senzorické analýzy, měření barvy na spektrofotometru, čísla kyselosti a stanovení mastných kyselin plynovou chromatografií. Z výsledků vyplývá, že stabilitu rostlinných olejů nejvíce ovlivnilo skladování na světle a při teplotě 22 °C. Číslo kyselosti, ani obsah mastných kyselin se v průběhu skladování výrazně nezměnily. Z výsledků senzorického hodnocení a spektrofotometrického měření barvy se zjistily některé změny během skladování. Nejméně stabilní se jevil hroznový olej 2014 a nejstabilnější slunečnicový olej.The thesis deal with methods that provide quality of grape seed oil. The grape seed oil was placed at different temperatures for the specified period of time. The quality of grape seed oil was compared with cold-pressed sunflower oil and cold-pressed olive oil. The quality and stability of oils was assessed by using sensory analysis, spectrophoto-metric color measurement, acid value and determination of fatty acids by gas chromato-graphy. The results indicate that the stability of vegetable oils was influenced by storage at 22 °C and light. The acid number and the content of fatty acids did not greatly chan-ge during storage. The results of sensory evaluation and spectrophotometric color mea-surement detected some changes during storage. Grape seed oil 2014 was the least sta-ble and sunflower oil was the most stable.
Klíčová slova:
hroznový olej; kvalita olejů; mastné kyseliny; skladování; stabilita olejů