Název:
Analýza skladby gastronomického odpadu ve vybraných státech Evropy a možnosti jeho využití pro výrobu bioplynu
Autoři:
Bače, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá problematikou gastronomického odpadu produkovaného domácnostmi jako součást komunálního odpadu. V práci je shrnut teoretický přehled o skladbě a nakládání se složkami komunálního odpadu, popis současné situace ve světě a v Evropě v oblasti produkce odpadu z potravin. Bylo provedeno vlastní dotazníkové šetření ve vybraných členských zemích Evropské unie, jednalo se o Českou republiku, Republiku Slovinsko a Slovenskou republiku. Respondenti odpovídali na otázky týkající se skladby, množství a způsobu odstranění odpadu z potravin, které vznikají v jejich domácnostech a vyjadřovali názor na zpracování tohoto odpadu v bioplynových stanicích.The thesis is focused on gastronomic waste produced by households as a part of municipal waste. The thesis comprises theoretical overview of the structure and management of municipal waste and description of the current situation in the world and in Europe in terms of food waste production. A questionnaire survey was conducted in selected states of the European Union - in the Czech Republic, the Republic of Slovenia and the Slovak Republic. The respondents answered questions on the structure, amount and way of disposal of the food waste that was produced in their households and also, expressed their opinions on processing the food waste in biogas plants.
Klíčová slova:
bioplynová stanice; dotazník; gastronomický odpad; potravinový odpad