Original title:
Ellagotaniny - výskyt, metabolismus a účinky na lidský organismus
Translated title:
Ellagitannins -occurence, metabolism and effects on human body
Authors:
Raabová, Karin ; Karlíčková, Jana (advisor) ; Martin, Jan (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] UNIVERZITA KARLOVA FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMACEUTICKÉ BOTANIKY A EKOLOGIE Název diplomové práce: ELLAGOTANINY - VÝSKYT, METABOLISMUS A ÚČINKY NA LIDSKÝ ORGANISMUS Kandidát: Bc. Karin Raabová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Diplomová práce 2016/2017, s. 77 Ellagotaniny patří do třídy hydrolyzovatelných tříslovin, které v zažívacím traktu podléhají hydrolýze za vzniku kyseliny ellagové. Ellagotaniny se vyskytují v mnoha rostlinných čeledích, například u rostlin z čeledi růžovitých (Rosaceae), myrtovitých (Myrtaceae) nebo kyprejovitých (Lythraceae). Přirozeně se nacházejí v některých druzích ovoce (granátové jablko, jahody, ostružiny, maliny, hroznové víno), ale i v semenech vlašských ořechů a tvoří tak různorodou skupinu bioaktivních polyfenolů s protizánětlivou, protinádorovou, antioxidační a antimikrobiální aktivitou. K následnému průkazu přítomnosti těchto látek v rostlinách a jejich identifikaci se nejčastěji používají speciální instrumentální metody (HPLC, DAD, MS). Tato diplomová práce je literární rešerší, jejímž cílem bylo zpracování dostupných poznatků o výskytu ellagotaninů. Pozornost byla zaměřena především na jejich biologickou aktivitu prokázanou na zvířecím nebo lidském organismu. Klíčová slova: ellagotaniny, výskyt, metabolismus, účinky, lidský organismusCHARLES UNIVERSITY PHARMACEUTICAL FACULTY IN HRADEC KRÁLOVÉ DEPARTMENT OF PHARMACEUTICAL BOTANY AND ECOLOGY Title of the Diploma thesis: ELLAGITANNINS - OCCURENCE, METABOLISM AND EFFECTS ON HUMAN BODY Candidate: Bc. Karin Raabová Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Diploma thesis 2016/2017, pp. 77 Ellagitannins belongs to a class of hydrolysable tannins, which are susceptible to hydrolysis to give ellagic acid in the digestive tract. Ellagitannins occur in many plant families, for example plants in the family Rosaceae, Myrtaceae or Lythraceae. There are naturally found in some fruits (pomegranate, strawberries, blackberries, raspberries, grapes), but also in the seeds of walnuts and thus form a diverse group of bioactive polyphenols with anti-inflammatory, antitumor, antioxidant and antimicrobial activity. Special instrumental methods (HPLC, DAD, MS) are most often used for subsequent evidence of occurrence of these compounds in plants and their identification. This diploma thesis is a literature review, which aimed at processing the available knowledge about the ellagitannins. Attention was focused on the biological activity demonstrated in an animal or human organism. Keywords: ellagitannins, occurrence, metabolism, effects, human body
Keywords:
effects; ellagitannins; human body; metabolism; occurrence; ellagotaniny; lidský organismus; metabolismus; výskyt; účinky
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/87430