Original title:
Optimalizácia objemového jedálničku
Translated title:
The Optimalization of Capacity Menu
Authors:
Achimovič, Peter ; Skočdopolová, Veronika (advisor) ; Dlouhá, Zuzana (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
slo Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[slo][cze][eng] Bakalárska práca je zameraná na tvorbu objemového jedálničku pre mladých športovcov, ktorí si chcú zlepšiť svoju aktuálnu formu prostredníctvom zdravej stravy, bohatej na základné makronutrienty, a zároveň disponujú limitovaným finančným rozpočtom. Práca je systematicky členená do štyroch kapitol, pričom v prvom oddiely sú definované a vymedzené základné pojmy lineárneho programovania s ich príslušnou metodológiou. Druhá kapitola popisuje fundamentálne poznatky o výžive, charakteristiku somatotypov a presnú štruktúru nutričných zložiek potravín. Primárnym cieľom bakalárskej práce je kompozícia objemového jedálničku pomocou lineárneho a cieľového programovania, ktoré sú determinované v praktickej časti tretej a štvrtej kapitoly. Skonštruovaný matematický model je riešený v optimalizačnom programe LINGO s využitím MS Excel, následne interpretovaný a vyhodnotený v závere práce.Bakalářská práce je zaměřená na tvorbu objemového jídelníčku pro mladé sportovce, kteří si chtějí zlepšit svou aktuální formu prostřednictvím zdravé stravy, bohaté na základní makronutrienty, a zároveň disponují limitovaným finančním rozpočtem. Práce je systematicky členěná do čtyřech kapitol, přičemž v první části jsou definované a vymezené základní pojmy lineárního programování s jejich příslušnou metodologií. Druhá kapitola popisuje fundamentální poznatky o výživě, charakteristiku somatotypů a přesnou strukturu nutričních složek potravin. Primárním cílem bakalářské práce je kompozice objemového jídelníčku pomocí lineárního programování a cílového programování, které jsou determinovány v praktické části třetí a čtvrté kapitoly. Zkonstruovaný matematický model je řešený v optimalizačním programu LINGO s využitím MS Excel, následně interpretovaný a vyhotovený v závěru práce.The bachelor work is aimed of the composition of capacity menu for young trainees, who want to increase their actual physical form through healthy diet with all of basic macronutrients and they dispose of limited financial budget, as well. The work is systematically structured of four sections, the first part is concerned with definitions of essential terms of linear programming with their metodology. The second part presents fundamental knowledge of nutrion, characteristic of somatotypes and relevant value of components in food.. The main aim of the work is creation of capacity menu through linear and goal programmnig, which are explained in practical part of third and fourth section. Constructed mathematical model is solved in optimalization software LINGO and MS Excel. The interpretation and evaluation of the work is described in coclusion.
Keywords:
Diet problem; Goal programming; Linear programming; Cílové programování; Lineární programování; Nutriční problém
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/70823