Original title:
Nové trendy v gastroturismu na příkladu založení podniku
Translated title:
Food tourism trends on an example of starting up a new business
Authors:
Musilová, Markéta ; Dianová, Markéta (advisor) ; Tyslová, Irena (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá novodobými trendy v oblasti gastroturismu v souvislosti se založením fiktivního podniku provozujícího službu food tours pro turisty v Praze. Hlavním cílem práce je provést analýzu tržního prostředí na trhu gastroturismu v Praze, na jejímž základě autorka posoudí, zdali, a v jaké podobě se nový podnik na trhu uplatní. Teoretická část práce je věnována terminologii z oblasti turismu, vývoji gastronomie a novodobým trendům v nabídce a poptávce gastroturismu. V praktické části práce se autorka věnuje metodám analýzy tržního prostředí nově vzniklého podniku. Podnikové makrookolí analyzuje pomocí PEST analýzy a mikrookolí podniku pomocí analýz konkurence Mapou konkurenčních skupin a Porterovým modelem pěti sil. V závěru praktické části práce jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření, jež autorka provedla s cílem analýzy poptávky po produktech gastroturismu.The diploma thesis deals with the modern trends in the area of food tourism in terms of starting up business focused on food tours for tourists in Prague. The main objective of the thesis is to analyze food tourism market environment in Prague. Based on that the author will assess whether the new business will be successful on the market. The theoretical part is devoted to the terminology of tourism, gastronomy development and modern trends in supply and demand of food tourism. In practical part of the thesis the author deals with methods of analysis of the market environment. Enterprise´s external environment is analyzed by using PEST analysis, internal environment is analyzed by analysis of competition using Porter´s Five Forces and Strategic Group Map. Finally, the author evaluates results of the survey in order to analyze demand for products on food tourism market.
Keywords:
demand; food tourism; gastronomy; supply; tourism; gastronomie; gastroturismus; nabídka; poptávka; turismus
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/70527