Original title:
Světový obchod s kávou
Translated title:
World coffe trade
Authors:
Staňková, Marie ; Štěrbová, Ludmila (advisor) ; Zamykalová, Miroslava (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na obchod s kávou ve světovém měřítku, na koncept Fair Trade a v neposlední řadě také na popis produkce a zpracování kávy. Cílem práce je především zmapovat toky kávy v mezinárodním obchodě, popsat koncept Fair Trade a jeho využití a dále také popsat, jak káva vzniká a jak se zpracovává. První kapitola je věnována popisu pěstování a zpracování kávy a její historii. V druhé kapitole je kladen důraz na produkci, vývoj cena obchod s kávou. V poslední kapitole je popsán Fair Trade, jeho vliv a také kritika. V práci jsou využity především následující metody: syntéza, komparativní metoda, teritoriální analýza a dedukce.This bachelor thesis is focused on trade with coffee, on a Fair Trade concept and on production and manufacturing of coffee. Aim of this work is to describe flows of coffee in international trade, to describe the Fair Trade concept and its usage, plus to describe, how coffee is produced and processed. First chapter focuses on description of growing and manufacturing coffee and its history. Second chapter emphasises on production, pricing and trade of coffee. In last chapter, there is the Fair Trade described, its role, influence and criticism as well. Following methods were used in the thesis: synthesis, comparative method territorial analysis and deduction.
Keywords:
Coffee; Fair Trade; International coffee market; Fair Trade; Káva; Mazinárodní obchod s kávou
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/68849