Original title:
Individuální nutriční intervence u pacientů s diabetem melltitem 2. typu
Translated title:
Individual nutritional intervention for patients with diabetes mellitus type 2.
Authors:
Bohnerová, Beáta ; Matoulek, Martin (advisor) ; Váchová, Alena (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce je vyhodnotit změnu složení těla, vybraných laboratorních hodnot a krevního tlaku u pacientů s poruchou glukózové tolerance a pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří se účastnili nutriční terapie na diabetologické ambulanci. Pacienti byli, dle jejich preference, rozděleni do dvou kontrolních skupin. První sledovaná skupina monitorovala svůj energetický příjem a výdej na webovém portálu www.kaloricketabulky.cz, také měla možnost být pod dohledem či komunikovat se svým nutričním terapeutem na webovém portálu www.casprozdravi.cz. Druhá kontrolní skupina monitorovala svůj energetický příjem a výdej ručně do zápisníku diabetika. Změny složení těla byly monitorovány pomocí bioelektrické impedanční váhy Tanita BC-545 N při každé konzultaci, laboratorní hodnoty byly odebrány na 1. a 5. konzultaci, krevní tlak byl měřen na 1. a 5. konzultaci. Hodnocena byla celková tělesná hmotnost, obvod pasu, procentuální zastoupení tukové tkáně v těle, lačná glykémie, HbA1c, celkový cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglyceridy a krevní tlak. Výsledkem tohoto výzkumu byla redukce hmotnosti u obou skupin průměrně o 3,2 % obvodu pasu o 4,5 %, tělesného tuku o 1,7 %, glykémie o 16 %, HbA1C o 28,6 %, celkového cholesterolu o 15,1 %, HDL cholesterolu o 6,5 %, LDL cholesterolu o 23,6 %,...The goal of this diploma thesis is to evaluate changes in the body structure, selected laboratory values and blood pressure for patients with prediabetes or diabetes mellitus of 2nd type who attended nutritional therapy in diabetic ambulance. The patients were divided in 2 groups based on their preferences. The first monitored group monitored energy intakes and expenditures on web page www.kaloricketabulky.cz. The first group had also an opportunity to be supervised or to communicate with its nutritional therapist on web page www.casprozdravi.cz. The second monitored group monitored energy intakes and expenditures manually in the diabetic notebook. The body changes were monitored by bioelectric impedance scale Tanita BC-545 N during each consultation. Laboratory values were taken on consultation 1 and 5. The blood pressure was measured on consultation 1 and 5. Rated values - overall body weight, waistline, percentage of body fat, glycemia, HbA1c, overall cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides and blood pressure. The results of this research were weight reduction in both groups by an average of 3.2 %, waistline by 4.5 %, body fat by 1.7 %, glycemia by 16 %, HbA1C by 28.6 %, overall cholesterol by 15.1 %, HDL cholesterol by 6.5 %, LDL cholesterol by 23.6 %, triglycerides by...
Keywords:
diabetes mellitus; diabetology; Nutritional therapy; obesity; diabetes mellitus; diabetologie; Nutriční terapie; obezita
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/85568