Original title:
Charakterizace a hodnocení stability olejů z plodů rakytníku
Translated title:
Characterization and evaluation of stability of oils from sea buckthorn berries
Authors:
Michalíková, Adéla ; Hudeček, Jiří (advisor) ; Kubíčková, Božena (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá charakterizací rakytníkového oleje, který je v současné době považován za velice užitečný potravinový doplněk. Po shrnutí literárních údajů o rakytníkovém oleji a jeho biologických účincích se práce v experimentální části věnuje srovnání tří komerčně dostupných preparátů z rakytníkového oleje. Základní charakterizace jednotlivých olejů byla provedena titrační metodou pomocí tukových čísel, tedy peroxidového čísla, jodového čísla, čísla zmýdelnění a čísla kyselosti. K další charakterizaci olejů bylo použito spektrofotometrických metod. Výsledky ukazují výrazné rozdíly mezi jednotlivými vzorky olejů. V průběhu skladování se mezi sebou jednotlivé vzorky olejů lišily hodnotami peroxidových čísel a stabilitou. V tomto ohledu měl rakytníkový olej pocházející od firmy Relikt - Art Engel výrazně nižší hodnoty peroxidového čísla (2,95 mekv/kg) ve srovnání s oleji ze společností Elith Phito a Virde, u kterých byly naměřeny hodnoty peroxidového čísla 12,68 a 8,97 mekv/kg. Hodnota peroxidového čísla značky Relikt - Art Engel se v průběhu skladování téměř neměnila. Podobné rozdíly byly zjištěny také při zkoumání kolorimetrických parametrů, kdy tento olej vykazoval mnohem nižší optickou hustotu než ostatní analyzované oleje. Tyto rozdíly mohou být způsobeny rozdílnou technologii výroby...This diploma thesis deals with characterization of sea buckthorn oil. The sea buckthorn oil is frequently used as a food supplement and in dermatology. The first part summarizes the literature on sea buckthorn oil and its biological effects. In the experimental part, the thesis deals with the comparison of three commercially available preparates of sea buckthorn oils. We employed the basic characteristics of these oils, including the determination of peroxide value, iodine value, saponification value and acid value using titration methods. Spectroscopic measurements were used to further characterize the oils. The comparised sea buckthorn oil samples differed strongly in the peroxide value and in the stability during storage. In this respect, the oil from Relikt - Art Engel company had significantly lower value (2,95 mekv/kg) compared to other two oil samples studied from Elith Phito and Virde companies with peroxide values 12,68 and 8,97 mekv/kg. This value was also much less prone to increase during storage. A similar difference was also found in spectral and colorimetric characteristics of the oil samples, where this oil displayed much less optical density then the other two samples. This might be a result of different technology used for production of oils, or it may reflect some adulteration,...
Keywords:
colorimetry; fatty acids; peroxide value; Sea buckthorn; sea buckthorn oil; kolorimetrie; mastné kyseliny; peroxidové číslo; Rakytník řešetlákový; rakytníkový olej
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/85608