Název:
Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma
Překlad názvu:
Winery Lahofer Dobšice
Autoři:
Košňar, František ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Utíkalová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem práce byl návrh novostavby vinařského domu firmy Lahofer nedaleko obce Dobšice u Znojma. Na dané téma byla v předmětu AG32 zpracována studie, kterou práce rozvíjí a rozšiřuje o Dokumentaci pro stavební povolení a Dokumentaci pro provádění stavby. Stavba se nachází na mírně svažitém pozemku orientovaným na jih. Zadání stavebního programu počítá ve výrobní části s roční produkcí 500 000 lahví vína. Základní myšlenkou bylo vytvoření udržitelného kompaktního monobloku, který je materiálově i výškově dělen na části a tyto rozdíly jsou čitelné na fasádě. Výrobní část byla řešena s ohledem na provozní jednoduchost. Základním konstrukčním materiálem je dřevo. Cílem vytvořit takovou funkční dispozici, aby návštěvník mohl nahlédnout do samotné výroby, k barrique sudům, a dále aby byla stavba vizuálně spojena s vinicemi, aby byl z restaurace výhled na přilehlé vinice a přesto se návštěvník stále nacházel v srdci stavby. Došlo tak k vytvoření prosklené vstupní haly, která toto vše propojuje a vytváří základní prostor vinařství. Je to prostor, který poskytuje informaci o částech stavby daleko intenzivněji než budova jako celek. Byl kladen velký důraz na atmosféru a pocit, který si bude návštěvník pamatovat.
The aim of this thesis is a proposal of a new winery building for the Lahofer Company close to the village of Dobšice u Znojma.I have completed a proposal on this topic in the AG32 subject, which is improved and extended by documentation for a building permit and documentation for carrying out of the construction. A new buiding is situated on the south gently sloping downhill land. The instruction for the assignment including the production part of the building with yearly output of 500.000 bottles of wine. The main idea was creating of the sustainable compact monoblock which is divided by material and by height and these differences are visible on the facade. The production part was solved with regard on the operational simplicity. The main construction material is a timber. From the perspective of the visitor was goal to create such a functional layout with possibility to have a look to the production itself, to see the barrique barrels, that the building is visually connected with a vineyards, that the restaurant provides overlook on the surrounding vineyards and a visitor was still in the heart of the building. This led to the creation of glazed entrance hall which connects all of this and creates the basic space of the winery. It is a space which gives vital information about others parts of the building more intensively than the building as a whole. Great emphasis was placed on the atmosphere and the feeling which a visitor will remember.
Klíčová slova:
atmosféra; barrique; Dobšice u Znojma; dřevo; udržitelnost; vinařství; vinice; atmosphere; barrique; Dobšice u Znojma; sustainability; timber; vineyard; winery
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/68796