Název:
Změny energetického metabolizmu spojené s obezitou: metabolická flexibilita a úloha tuků v dietě
Překlad názvu:
Energy Metabolism in Obesity: Metabolic Flexibility and Dietary Fat
Autoři:
Bardová, Kristina ; Kopecký, Jan (vedoucí práce) ; Drahota, Zdeněk (oponent) ; Žurmanová, Jitka (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2016
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] Abstract Adipose tissue is an important homeostatic tissue within the body. It not only buffers FA availability in the organism, but also releases important autocrine, paracrine or endocrine factors influencing energy metabolism. The biology of adipose tissue is closely related and underlies whole-body metabolic consequences of obesity, such as type II. diabetes. Obesity and type II. diabetes causes and maybe are caused by metabolic inflexibility, the inability of organism to adapt fuel oxidation to fuel availability. The intersection of adipose tissue biology, obesity and its metabolic consequences and theory of metabolic flexibility is discussed in this PhD. thesis. Five articles dealing with above mentioned topics are included. The general goal of this study was to compare several approaches for metabolic flexibility assessment with respect to overall energy homeostasis. The specific goals, delineated by included articles, were (i) to evaluate the influence of n-3 long chain fatty acids (n-3 LC-PUFA), rosiglitazone, and their combination, on metabolic flexibility at a whole-body and cellular level; (ii) to evaluate impact of high-fat feeding on metabolic flexibility of male and female mice; (iii) to evaluate the impact of chenodeoxycholic acid (CDCA)...Abstrakt Tuková tkáň hraje v těle důležitou homeostatickou funkci. Nejenom že vyrovnává hladiny mastných kyselin v krvi, ale také uvolňuje důležité autokrinní, parakrinní a endokrinní faktory, ktere mají vliv na metabolizmus celého těla. Biologie tukové tkáně má úzký vztah k metabolickým důsledkům obezity, zejména k diabetu II. typu. Obezita a diabetes II. typu způsobují a nebo naopak mohou být zapříčiněny metabolickou inflexibilitou, která je definovaná jako neschopnost organismu adaptovat oxidaci substrátů jejich dostupnosti. Tato dizertační práce je postavena na průsečíku důležitých témat na poli živočišné fyziologie, jakými jsou biologie tukové tkáně, obezita a její metabolické důsledky a teorie metabolické flexibility. V práci je zahrnuto pět publikací, které se věnují výše zmíněným tématům. Hlavním cílem práce je porovnání několika postupů pro určení metabolické flexibility; zejména těch, které se věnují energetické homeostázi celého organizmu. Specifické cíle, zdůrazněné zahrnutými publikacemi, jsou (i) vyhodnocení vlivu n-3 dlouhých mastných kyselin, rosiglitazonu a jejich kombinace, na metabolickou flexibilitu jak na úrovni celého organizmu, tak i na buněčné úrovni; (ii) vyhodnocení důsledku podávání diety s vysokým ...