Original title:
Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih
Translated title:
Linguistic characteristic of the contemporary production of cookbooks
Authors:
Pošíková, Andrea ; Palkosková, Olga (advisor) ; Chejnová, Pavla (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] v českém jazyce Diplomová práce na téma Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih obsahuje teoretické poznatky i praktické rozbory. V úvodních kapitolách jsou prezentovány definice základních pojmů, stručný vývoj historie českých kuchařských knih, který je podpořen představením nejdůležitějších osobností a publikací. Dále se práce zabývá přehledem jednotlivých částí receptů a jejích diachronních proměn, důležitými jazykovými prostředky popsanými na úrovních jednotlivých jazykových disciplín (stylistika, syntax, lexikologie, morfologie). Praktickou část práce tvoří mimo jiné komparace dvou kuchařských publikací vydaných v současnosti (po r. 1989) - Domácí kuchařky a Deníku Dity P. Díla byla záměrně vybírána tak, aby bylo možné prostřednictvím jazykových i nejazykových prostředků poukázat na odlišnosti. Práce se snaží obhájit názor, že přestože kuchařské recepty mají velmi výrazné distinktivní rysy, a tím se typicky odlišují od jiných žánrů, může být mezi nimi samotnými velký rozdíl. Pro větší konkretizaci je práce doplněna ilustrativním obrazovým materiálem.The Diploma Thesis called Linguistic Characteristics of Current Production of Cookbooks consists of a theoretical knowledge and a practical analysis. The former deals with basic definitions and brief evolution of the history of Czech cookbooks which introduces the most important authors and publications. Furthermore, this part overviews individual parts of recipes and their diachronic changes. The end of the theoretical section is dedicated to important figures of speech described by the individual linguistic structures (stylistics, syntax, lexicology, morphology). The latter comprises the compilation of two cookbooks published after 1989 - Domácí kuchařka (translation: House Cookbook) and Deník Dity P. (Dita P.'s Diary). The works have been thoroughly chosen to point out the differences in both linguistic and non-linguistic structures. The Thesis tries to prove that, even though cook recipes have very pronounced features that distinguish them from other literary genres, they can also differ significantly from each other. This section includes illustrative pictures for further concretization.
Keywords:
comparison; contemporary production; cook books; development; linguistic characteristic; parts of recipes; recipes; jazyková charakteristika; kuchařské knihy; recepty; současná produkce; srovnání; vývoj; části receptů
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/82568