Original title:
Šíření informací v prostředí online komunit: Příklad české foodie komunity
Translated title:
Information spread in online communities: Example of the Czech foodie community
Authors:
Němečková, Hana ; Souček, Jiří (advisor) ; Diviák, Tomáš (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na šíření informací v kontextu české komunity tzv. foodies (lidí, kteří se zabývají dobrým jídlem a vyhledáváním nových zážitků v této oblasti). V teoretické části je nastíněn vývoj prostředí online komunit, od internetových fór po sociální média, a zkoumána využitelnost Katzova a Lazarsfeldova modelu dvoustupňového toku komunikace v online prostředí. Rovněž se zabýváme specifiky online komunikace o jídle a představujeme příklady oblíbených sociálních médií foodies, včetně specializované české služby Scuk. Praktická část práce prostřednictvím analýzy sociálních sítí (SNA) identifikuje opinion lídry této online komunity v prostředí Twitteru, Instagramu a Scuku a zkoumá, jak se liší šíření informací a podoba této komunity v závislosti na využívané komunikační online platformě. Součástí práce je i kvalitativní výzkum dopadu šíření informací online na offline prostředí - konkrétně na tržby, návštěvnost a reputaci pražských restaurací.This master's diploma thesis focuses on the dissemination of information in the context of the Czech community of so-called foodies (people who like good food and are constantly looking for new experiences in this field). The theoretical part outlines the development of online communities environments, from web forums to social media. It also examines the possibility of applying Katz and Lazarsfeld's model of the two-step flow of communication in the online environment. We also explain the features of online food communication and present widespread social media foodie platforms, including the Czech app Scuk. The research part of the thesis uses the social network analysis method to identify opinion leaders of this online community in the environment of Twitter, Instagram and Scuk and examines how the information spread and the form of this community changes with regards to the particular online environment in question. The thesis also includes qualitative research on the impact of the online information spread on the offline environment - more specifically, on sales, visit rate and reputation of selected Prague restaurants.
Keywords:
blogs; food; foodie; qualitative research; Scuk; social media; social network analysis; social networking sites; analýza sociálních sítí; blogy; foodie; jídlo; kvalitativní výzkum; Scuk; sociální média; sociální sítě
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/81712