Název:
Jiné faktory ovlivňující denní hladinu melatoninu.
Překlad názvu:
Other factors influencing daytime melatonin levels.
Autoři:
Rácz, Beáta ; Vondra, Karel (vedoucí práce) ; Kršek, Michal (oponent) ; Sumová, Alena (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Souhrn Úvod: Cirkadiánní rytmy jsou důležité k adaptaci organizmu ke změnám prostředí. Endogenní hodiny (pacemaker) mají periodu zhruba 24 hodin. Melatonin je produkován v epifýze v průběhu tmy. Hlavním extrapineálním zdrojem melatoninu a zároveň hlavním zdrojem v průběhu světla je zažívací ústrojí. Je málo studií, které se zabývají účinkem potravy na hladinu steroidů. Cíle: U osmi zdravých premenopauzálních žen ve dvou konsekvenčních studiích objasnit vliv potravy na hladinu melatoninu a dalších vybraných hormonů. Výsledky: 1) Sledování v průběhu 16 hodin: Hladiny melatoninu signifikantně klesly dvě hodiny po obědě. Hladiny kortizolu klesaly po celý den a navíc 2 hodiny po obědě došlo k dalšímu poklesu. Nalezli jsme zatím nepopsané změny hladiny estradiolu a SHBG po jídlech. 2) Monitorace po různých stimulech: Hladiny melatoninu se začaly zvyšovat od 20. minuty, maxima dosáhly v 40. minutě po i.v. aplikaci glukózy. OGTT vedl k opožděnému nárůstu hladiny melatoninu oproti i.v.GTT. Hladiny kortizolu klesaly a to nejvíce při i.v.GTT. Při snídani došlo ve 40. minutě ke zvýšení hladiny kortizolu. OGTT a i.v. GTT vedly k plato v kortizolových hladinách. Závěr: Přes určité nedostatky v profilu studie jsme nalezli u některých hormonů změny hladiny v souvislosti s jídlem.Circadian rhythms are important for the adaptation of the organism to the changes of the environment. The internal biological clock (pacemaker) has a rhythm which is slightly longer or shorter than 24 hours. Melatonin is a pineal hormone produced during the dark period. The gastrointestinal tract is the main extrapineal source and the main source of melatonin during the light period. There are missing studies which are focused on the effects of the food on steroid hormones. Aim: To elucidate the effect of the food on selected hormone levels in two consequent studies of eight healthy nonsmoker premenopausal women in follicular phase of their menstrual cycle. Results: 1) 16 hours long monitoring: The levels of melatonin decreased significantly two hours after lunch. Cortisol levels were decreasing throughout the whole day and an additional decrease was found two hours after lunch. We were the first to report the significant connections of estradiol and SHBG to food intake. 2) Monitoring after different stimuli: Levels of melatonin increased 40 minutes after the i.v. application of glucose. In oGTT this increase was slower. Cortisol has decreased after the application of glucose, more apparently after its i.v. application. The breakfast led to increase of cortisol levels. OGTT and i.v.GTT caused some...