Název:
Analýza šíření inovací v sociální sítí foodblogerů v ČR
Překlad názvu:
Diffusion of innovations in the social network of Czech foodbloggers
Autoři:
Hyclová, Barbora ; Lupač, Petr (vedoucí práce) ; Diviák, Tomáš (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá teorií difuze inovace v současných komunikačních podmínkách. První částí práce je teoretický přehled potenciálních změn v šíření inovací v transformované komunikační struktuře, kterou poznamenal příchod internetu a nových sociálních softwarů. V druhé části jsou tyto poznatky aplikovány na analýzu sociální sítě food blogerů v ČR. První výzkumnou otázkou této analýzy je určit, které ze síťových, sociodemografických a postojových charakteristik jednotlivých food blogerů mají vliv na šíření vybrané inovace v blogování, kterou představují vlogy. Druhá výzkumná otázka se zabývá tím, kterému typu difuzního systému tato síť spíše odpovídá. Pro tuto analýzu je využita kombinace kvantitativní metody SNA a kvantitativního dotazníkového šetření. Nejzajímavějším poznatkem této práce je obejvení nepřímé závislosti mezi rostoucím počtem kontaktů v síti a přijetím inovace. Z charakteristik se jako významné pro přijetí inovace projevily počet kontaktů v síti food blogerů a velikost místa bydliště. Z hlediska typu difuzního systému pak tato síť odpovídala decentralizovanému šíření, které však může do budoucna ohrozit vysoká vnímaná technologická náročnost inovace nebo odmítavý postoj významných jedinců v síti.This thesis deals with the diffusion of innovations theory in current communication conditions. The first part of the thesis discusses the potential of changes in diffusion of innovations theory after transformation of society's communication structure enacted by widespread diffusion of the Internet and various social software. The theoretical framework is then utilized in analysis of the Czech food blogging social network. The first research question of this analysis is to determine, how the network, socio-demographic and attitudinal characteristics of food bloggers influence the diffusion of selected innovation in blogging, which is represented by vlogging. The second research question is concerned with the type of diffusion system this networks corresponds to. The combination of social network analysis and quantitative online survey among food bloggers. One of the most interesting findings is the inverse proportion of mutual degree to the video blogging use. The number of mutual connections in the network (degree) and size of the residential area of a food blogger were found to be the noticable individual characteristics influencing adoption of innovation. In terms of the type of diffusion system the network rather corresponds to decentralized diffusion system, that may, however, be threatened...
Klíčová slova:
blogy; decentralizace; Difuze; difuzní; inovace; internet; sociální; systém; síť; web 2.0; blogs; decentralization; Diffusion; innovation; internet; network; social; system; web 2.0