Název:
Výživa při a po dlouhodobém výkonu u hoby běžců
Překlad názvu:
Hobby runners' nutrition during and after a long-distance performance
Autoři:
Kaucká, Petra ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Semerád, Miroslav (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Výživa při a po dlouhodobém výkonu u hobby běžců Cíle: Cílem práce bylo zjistit stravování hobby běžců při a po dlouhodobém výkonu. Ověřit jejich dietu z kvantitativního a kvalitativního hlediska. Dále pomocí laboratorní diagnostiky zjistit maximální funkční parametry a tělesné složení. Posoudit vliv výplachu úst sacharidovým roztokem v běhu na 60 min. Metody: V rámci práce byla použita biomedicínská měření. Bylo využito somatometrie, bioimpedanční metody, laboratorního spiroergometrického měření v podobě zátěžového testu do maxima. Terénní měření s využitím sporttestrů při běhu na 60 min a výplachem úst SR. K subjektivnímu hodnocení vnímání fyzické zátěže byla využita Borgova RPE škála v běhu na 60 min. Dalšími metodami byl polostrukturovaný rozhovor a anketní šetření. Výsledky: Stravování hobby běžců při dlouhodobém výkonu neodpovídá aktuálním požadavkům sportovní výživy z hlediska maximalizace výkonu. Výživové strategie testovaných osob nesplňují podmínky pro optimální regeneraci organismu a doplnění energetických substrátů. Dále bylo zjištěno, že výplach úst 8% sacharidovým roztokem měl u všech testovaných osob pozitivní vliv na podaný výkon v běhu na 60 min. Ze zjištěných dat z online ankety u hobby běžců a testovaných osob lze usoudit, že hobby běžci získávají informace o stravování z...Title: Hobby runners' nutrition during and after a long-distance performance Objectives: The main aim of the thesis was to find out hobby runners' nutritional strategies during and after long-distance performance. Then to examine their diet from qualitative and quantitative view of points. By labratory testing find out maximal functional parameters and body composition. Use of mouth rinse of carbohydrate solution during 60 minutes running performance. Methods: There were used biomedical measurements as body composition, bioelectrical impedance, labotory spiroergometric measuring by maximal stress testing. Field trials using sporttesters and mouth rinse of carbohydrate solution during 60 min running performance. Also during the 60 min running performance there was use of Borg's RPE scale to evaluate subjective perceived exertion. Another methods were interview with open questions and online survey. Results: Hobby runners'nutrition during and after long- distance performance is not in agreement with sports nutrition requirements, especially with requirements to maximalize the performance. Nutritional strategies don't meet the conditions to optimalize body regeneration and fullfilling energy substrates. The positive effect of 8% carbohydrate solution mouth rinse on 60 min running performance was...
Klíčová slova:
hobby běžci; sacharidový roztok; sportovní výživa; výkon; výživa; carbohydrate solution; hobby runners; nutrition; performance; sports nutrition