Název:
Vliv vysokotučné diety na parametry složení těla
Překlad názvu:
The influence of a high-fat diet on the parameters of body composition
Autoři:
Jelínek, Ondřej ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Vliv vysokotučné diety na parametry složení těla Cíle: Zhodnocení vlivů vysokotučné diety na tělesnou hmotnost, tělesné složení a intervenující proměnné u diabetických i nediabetických pacientů, srovnání těchto vlivů s efekty diet s nižším obsahem tuku, a zhodnocení těchto zjištění v souvislosti s nejposlednějšími výživovými doporučeními WHO, FAO a ministerstva zdravotnictví ČR. Metody: Design této práce je přehled randomizovaných kontrolovaných studií a randomizovaných překřížených studií. Bylo zahrnuto celkem 17 studií, bez ohledu na jejich zaslepení a jejich omezení příjmu energie a příjmu nasycených mastných kyselin. Nebyla stanovena žádná specifická kritéria pro minimální velikost souboru či minimální délku studie. Výsledky: Studie ukázaly, že vysokotučná dieta v průměru měla v krátkém časovém úseku za následek větší váhový úbytek, avšak po roce už nebyly rozdíly významné. U žádné ze zahrnutých studií nebyly pozorovány rozdíly ve vlivu jednotlivých diet na tukovou a tukuprostou hmotu. Studie porovnávající vliv diet na apetit ukázaly, že tuky mají větší zasycující efekt, než sacharidy, avšak menší zasycující efekt, než bílkoviny. Zjištění nebyla zcela v souladu s oficiálními doporučeními, nicméně je zapotřebí provést více studií, aby bylo možné podat definitivní odpověď. Klíčová slova:...Title: The influence of a high-fat diet on the parameters of body composition Objective: Evaluation of the effects of a high-fat diet on weight, body composition and intervening variables in both diabetic and non-diabetic patients, comparing these effects with those of diets of lesser fat content, and an evaluation of these findings with latest dietary guidelines of WHO, FAO and Ministry of Health of the Czech Republic. Methods: The design of this thesis is a review of randomized controlled trials and randomized crossover trials. A total of 17 trials were included, regardless of their blinding and their energy or saturated fat restriction. No specification of inclusion criteria with regard to minimal sample size or minimal duration of the intervention was made. Results: The trials have shown that a high-fat diet produced on average greater weight loss in the short-term than a diet with lesser fat content, however, by 1 year the differences were not significant. No differences were observed between the effects of the diets on fat mass or fat free mass in any of the trials included. Trials comparing the effects of diets on appetite have shown that fat has a greater satiating effect than carbohydrate, but lesser satiating effect than protein. The findings didn't fully correspond with official...
Klíčová slova:
tuky; tělesné složení; výživa; body composition; fats; nutrition