Original title:
Možnosti a prostředky k redukci hmotnosti a zvýšení tělesné zdatnosti
Translated title:
Ways and means to reduce weight and increase physical fitness.
Authors:
Gazdík, Ladislav ; Bunc, Václav (advisor) ; Malá, Lucia (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Název: Možnosti a prostředky pro redukci hmotnosti a zvýšení tělesné zdatnosti. Cíle: Vytvořit modelový pohybový program a stravovací režim pro muže ve věku od 30 do 45 let. Metody: Zvolenou metodou byla rešerše odborné literatury dostupné jak v tištěné formě, tak na internetu. Výsledky: Při snaze o redukování tělesného hmotnosti je důležitý poměr mezi přijatou a vydanou energií. Jde o navození tzv. negativní energetické bilance, kdy výdej energie je vyšší než její příjem. Nejdůležitějšími faktory jsou pohyb a strava. Navýšení pohybové aktivity by mělo být alespoň na 3-5 jednotek týdně v délce trvání minimálně 30 min u začátečníků s postupným navyšováním. Je důležité dodržovat pravidelnost v jídle, rozdělit jídlo do 5-6 dávek denně, snažit se vyřadit příliš tučné a solené pokrmy a hlavně i při dílčích neúspěších být neustále vytrvalý a nepřestávat. Klíčová slova: obezita, redukce hmotnosti, Body Mass IndexTitle: Ways and means to reduce weight and increase physical fitness. Goals: To create an exercise program and a dietary plan for men at the age from 30 to 45. Methods: Analyzing the expert literature searched mostly in printed form or online. Results: Very important is a ratio between energy intake and expenditure. If you want to reduce weight, the energy expenditure must be bigger than the energy intake, it is called negative energy balance. The most important factors are physical activity and diet. Keywords: obesity, weight reduction, Body Mass Index
Keywords:
Body Mass Index; Obesity; weight reduction; Body Mass Index; Obezita; redukce hmotnosti
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/76517