Original title:
Dining Out - Antropologický pohled na gastronomii v Česku: případová studie jedné pražské restaurace
Translated title:
Dining Out - The Anthropological Insight onto the Czech Gastronomy
Authors:
Pešková, Zuzana ; Kandert, Josef (advisor) ; Kotík, Michal (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Případová studie jedné pražské restaurace si vzala za úkol zjistit a popsat existenci dvou fenoménu spojených s jídlem. Oba tyto fenomény jsou zároveň spojeny s genderem a mezi oběma fenomény jsou identifikovatelné silné paralely. Prvním z fenoménu je rozdílnost ve stravovacích návycích mezi muži a ženami, kteří navštěvují danou restauraci, ale i obecně. Druhým fenoménem je rozdíl v poměru mužů a žen v rámci provozu restauračního zařízení. Oba fenomény se na této případové studii podařilo potvrdit a částečně i popsat důvody a podmínky, za kterých oba vznikají a udržují se. Zároveň je ale nutno podotknout, že oba fenomény stejně jako celá společnost podléhají neustálé změně, a tudíž je nutné fenoménu jídla jako takovému věnovat neustálou pozornost, protože je důležitou součástí našich životů.The case study of one of the Prague restaurants was focused on verification and description of existence of two phenomena allied to food. Both of those phenomena are in link with gender and among both of them strong parallels are identifiable. First of those two phenomena is the difference of the food preference and consumption between both men and women who are either dining in such restaurant, or in general. The second one is again the difference between men and women, but this time in terms of average number of both sexes present among the employees of the restaurant. Both phenomena were able to verify and partially were described the causes and reasons, what are those rising for and under what circumstances are maintained. Nevertheless, there is a need to mention the fact that both phenomena are subjected to change as well as the whole society, therefore is necessary to food as a social phenomenon itself pay constant attention. The reason is basic and clear - food is very important part of our everyday life.
Keywords:
anthropology; case study; differences in food habits; food; food habits; fruit; gastronomy; gender; meat; restaurant; sex; vegetable; antropologie; gastronomie; gender; jidlo; maso; ovoce; pohlavi; restaurant,případová studie; rozdíly ve stravovacích návycích; stravovací návyky; zelenina
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/75777