Original title:
Hodnocení vlastností granulátů a tablet připravených ze škrobů.
Translated title:
Evaluation of the properties of granules and tablets prepared from starch
Authors:
Skořepová, Zuzana ; Šklubalová, Zdeňka (advisor) ; Vraníková, Barbora (referee) Document type: Rigorous theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Mgr. Zuzana Skořepová Název rigorózní práce: Hodnocení vlastností granulátů a tablet připravených ze škrobů V této rigorózní práci byly studovány sypné vlastnosti granulátů připravených z bramborového a kukuřičného škrobu s využitím dvou druhů rozvolňovadel (kroskarmelosa, sodná sůl glykolátu škrobu) metodou fluidní granulace. Byla určena distribuce velikosti částic, sypná a setřesná hustota a rychlost sypání granulátů a jejich porozita plynovou pyknometrií. Po přídavku stearanu hořečnatého (0,5 %) byly lisovány tablety a hodnocena jejich pevnost a doba rozpadu. Byl prokázán významný vliv (p ≤ 0,01) typu škrobu a rozvolňovadla na rozpad tablet, zatímco pevnost tablet byla významně (p ≤ 0,01) ovlivněna pouze typem rozvolňovadla. Nejlepší sypné vlastnosti a nejkratší doba rozpadu byly zjištěny u granulátu připraveného z bramborového škrobu v kombinaci s kroskarmelosou.Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Mgr. Zuzana Skořepová Title of Thesis: Evaluation of the properties of granules and tablets prepared from starch In this thesis, the flow properties of granules prepared from potato and/or corn starch respectively, using two types of disintegrants (croscarmellose or sodium starch glycolate) by fluid bed granulation were studied. The particle size distribution, the bulk and tapped density and flow rate of granules and their porosity by gas pycnometer were determined. After the addition of magnesium stearate (0,5 %) the tablets were compressed and their strength and disintegration time were evaluated. The significant effect of type of starch and disintegrants for the disintegration time was proved (p ≤ 0,01); the strength of tablets was significantly (p ≤ 0,01) influenced by only type of disintegrant. The best bulk properties and the shortest disintegration time were observed for the granules made from potato starch in combination with croscarmellose.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/73311