Název:
"Zdomácnění" vědecko-technické revoluce v Československu: inovace v české kuchyni a výživě 50. a 60. let 20. století
Překlad názvu:
"Domesticating" the Scientific-Technological Revolution in Czechoslovakia: Inovation in the Czech Kitchen and Alimentation in the 1950s and 1960s
Autoři:
Tomsová, Julie ; Pullmann, Michal (vedoucí práce) ; Franc, Martin (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem předkládané diplomové práce je analýza "zdomácnění" vědecko-technické revoluce a nejvýznamnější proměny alimentárního, tj. potravinového (respektive majícího vztah k výživě), chování české společnosti v 50. a 60. letech 20. století. Zmíněný proces je v této diplomové práci interpretován v kontextu změn režimu a ideologických vzorců v polovině 50. let, které měly napomoci překonat potíže stalinského utopismu - zvýšený důraz na kvalitu životního stylu, rozvoj bytové výstavby, architektury a designu, modernizace vybavení kuchyně a proměna představ o žádoucích životních standardech a jejich významu pro legitimizaci post-stalinského uspořádání. Podrobněji se v kontextu "zdomácnění" vědecko-technické revoluce věnuji tématům jako racionalizace a mechanizace práce v domácnosti, důraz na hygienu a výživu, na kvalitu uchovávání a přípravy potravin, na proměnu složení potravin, "objev" vitaminů, enzymů a minerálů atd., náběhy na konzumní způsob života, rozvoj nauk o vedení domácnosti, obraz ženy a její postavení v rámci domácnosti a další témata. Předložená práce zkoumá nejen strukturální změny, k nimž docházelo, ale zejména jejich ideologické aspekty - především místa, kde příslib kvalitnějšího života mohl (či nesl intenci) zesilovat působení nových ideologických vzorců. Tato studie dále analyzuje vztah...The aim of the thesis is the analysis of "domestication" of the scientific-technical revolution and the most important alimentary behavior of Czech society in the 1950' and 1960' of the 20th century. In the thesis is this process interpreted in the context of the change of the regime and of the ideological patterns in the mid- 1950', which should help to overcome the difficulties of the Stalinist utopianism - increased emphasis on quality of lifestyle, housing development, architecture and design, modernization of kitchen equipment and the transformation of ideas about desirable social standards and their importance to legitimize post-Stalinist organization. More specifically, in the context of "domestication" of the scientific-technical revolution, I deal with topics such as the rationalization and mechanization of houseworks, emphasis on hygiene and nutrition, quality of food storage and preparation, the transformation of food composition, the "discovery" of vitamins and enzymes, minerals and etc., haunches on consumerism, developing doctrines of household management, image of woman and her place in the household and other topics. The present work examines not only the structural changes that have occurred, but their ideological aspects - especially the place where the promise of a better life...
Klíčová slova:
Československo - 50. léta - 60. léta - dvacáté století - sociální a kulturní dějiny - stravování - výživa - domácnost - kuchyně - vědecko-technická revoluce - Sovětský svaz - Spojené státy americké - studená válka - socialismus - legitimizace; Czechoslovakia - Fifties - Sixties - Twentieth century - Social and cultural history - alimentation - nutrition - household - kitchen - Scientific-technological revolution - Soviet Union - United States of America - Cold War - socialism - legitimization