Název:
Studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik
Překlad názvu:
Studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik
Autoři:
Bebová, Michaela ; Hodek, Petr (vedoucí práce) ; Hansíková, Hana (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] Currently, an increasing attention is being paid to phytochemicals as one of the most widely used chemopreventive compounds, generally considered as health-promoting and safe. Flavonoids representing a large group of phytochemicals are present in many dietary supplements formulated from natural sources. The consumption of these concentrated phytochemicals has dramatically increased in the recent decade. It appears, however, that the ingestion of flavonoids might be associated with some adverse effects. Some flavonoids are known modulators of enzymes involved in phase I and phase II metabolism of xenobiotics biotransformation, thus their induction may result in an increase of carcinogen activation. In this study, the effects of selected flavonoid compounds -naphthoflavone, - naphthoflavone, myricetin, and dihydromyricetin, and carcinogens (BaP, PhIP) on phase II metabolism enzymes, sulfotransferases (SULT), have been investigated. To determine the induction of SULT, antibodies for their immunodetection have been developed. Peptide antigens derived from sequences of selected rat sulfotransferases rSULT1A1, 1B1, 1C1, 1C2, 1C1/2, 1E1, and 2A1, were used as KLH conjugates for hen immunization to obtain yolk anti-peptide antibody (IgY). Fractions of IgY were isolated from eggs yolks by simple...V poslední době se věnuje stále větší pozornost chemopreventivním sloučeninám a to zejména fytochemikáliím, které jsou všeobecně považovány za zdraví prospěšné látky a to hlavně díky jejich přírodnímu původu. Velkou skupinu fytochemikálií představují flavonoidy, které jsou obsaženy v mnoha potravních doplňcích. Spotřeba těchto koncentrovaných zdrojů flavonoidů se v posledních letech dramaticky zvýšila. Užívání flavonoidních látek ve velkém množství však může být spojeno s některými nežádoucími účinky. Některé flavonoidy jsou známé modulátory enzymů I. a II. fáze biotransformace xenobiotik a jejich indukce může vést ke zvýšení aktivace karcinogenů. V rámci této diplomové práce byly zkoumány účinky vybraných flavonoidních sloučenin -naftoflavonu, -naftoflavonu, myricetinu a dihydromyricetinu a karcinogenů (BaP, PhIP) na enzymy II. fáze biotransformace, sulfotransferasy (SULT). Pro stanovení indukčního efektu byly připraveny protilátky pro jejich imunodetekci. Peptidické imunogeny, které byly vybrány z proteinových sekvencí potkaních sulfotransferas rSULT1A1, 1B1, 1C1, 1C2, 1C1/2, 1E1 a 2A1 byly použity ve formě KLH konjugátů pro imunizaci slepic za účelem získání antipeptidových protilátek (IgY) z vaječných žloutků. Frakce jednotlivých IgY byly izolovány jednoduchou extrakcí a následným vysrážením...
Klíčová slova:
flavonoidy; slepičí protilátky; sulfotransferasy; chicken antibodies; flavonoids; sulfotransferases