Název:
Stanovení pepsinogenů za použití IgY a IgG
Překlad názvu:
Determination of pepsinogens using IgY and IgG
Autoři:
Kulhavá, Lucie ; Pacáková, Věra (vedoucí práce) ; Tichá, Marie (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Snížení koncentrace pepsinogenu A v krevním séru je důležitým markerem rakoviny žaludku, stejně jako nižší poměr pepsinogenu A a pepsinogenu C. V této práci byly porovnány vlastnosti imunoglobulinových frakcí izolovaných z vaječných žloutků po imunizaci slepic pepsinogem, který byl izolován z vepřové žaludeční sliznice, a králičího séra získaného po imunizaci stejným antigenem. Charakteristika a srovnání slepičích a králičích protilátek bylo prováděno za použití metod: ELISA, afinitní chromatografie s imobilizovaným antigenem a hovězím sérovým albuminem, SDS a nativní elektroforézou a MALDI-TOF MS/MS. Specifické králičí protilátky měly značnou afinitu k antigenu a nízkou afinitu k hovězímu sérovému albuminu, a poskytovaly rozdíl mezi pre-imunní IgG a specifickou IgG, což u slepičích protilátek nebylo pozorováno. V případě slepičích protilátek nebyly pozorovány žádné rozdíly mezi pre-imunní IgY a specifickou IgY proti vepřovému pepsinogenu, a dále byla zjištěna výrazná afinita k hovězímu sérovému albuminu u pre-imunní IgY i u specifické IgY proti vepřovému pepsinogenu. Podobné výsledky byly získány i v experimentech, kdy byl použit lidský pepsinogen A a lidský pepsinogen C. Klíčová slova: Pepsinogeny, ELISA, afinitní chromatografie, protilátkyA decreased concentration of pepsinogen A in serum was found to be a marker of gastric cancer, similarly as a low ratio of pepsinogen A to pepsinogen C. In the present study we have compared properties of immunoglobulin fraction isolated from the egg yolks after immunization of laying hens with pepsinogen isolated from porcine gastric mucosa with those of present in rabbit antiserum obtained after the animal immunization with the same antigen. The characteristics of chicken antibodies against porcine pepsinogen and the comparison with rabbit antibodies raised against the same antigen was carried out using the following methods: ELISA, affinity chromatography on immobilzed antigen and bovine serum albumin, SDS and native electrophoresis and MALDI-TOF MS/MS. While the rabbit specific antibodies interacted with the used antigen and only slightly with bovine serum albumin and there was a diference between pre-immune IgG and specific IgG, in the case of chicken antibodies IgY it did not work. No diference was observed between ELISA tests performed with pre-immune serum and the serum after immunization with porcine pepsinogen and a high interaction of IgY with bovine serum albumin in pre-immune serum and specific IgY after the immunization were detected. Similar results were obtained in experiments with...
Klíčová slova:
afinitní chromatografie; ElISA; Pepsinogeny; protilátky; affinity chromatography; antibodies; ELISA; Pepsinogens