Original title:
Potravinové alergie a jejich vliv na výživu současné české rodiny
Translated title:
Food allergies and its influence on nutrition of contemporary Czech family
Authors:
Vanišová, Barbora ; Marádová, Eva (advisor) ; Dohnal, Karel (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] NÁZEV: Potravinové alergie a jejich vliv na výživu současné české rodiny AUTOR: Barbora Vanišová KATEDRA Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Eva Marádová, CSc. ABSTRAKT: Tato bakalářská práce se zabývá otázkou potravinových alergií a jejich vlivem na stravování současné české rodiny spolu s možnostmi řešení otázky negativního dopadu alergií na složení stravy. V teoretické části se práce zabývá převážně potravinovými alergiemi jako celkem, jejich projevy, druhy, prevencí, diagnostikou a léčbou, v praktické části pomocí dotazníkového šetření zkoumá stav alergií v českých rodinách, jejich znalost ze strany rodin s alergikem i ze strany laické veřejnosti a postoj ke stravování z hlediska změny jídelníčku rodin s alergiky. V praktické části bakalářská práce rovněž zkoumá, zda mají potravinové alergie pozitivní či negativní dopad na složení jídelníčku českých rodin a nastiňuje možná řešení, jak obměny jídelníčku vzhledem k alergiím na potraviny docílit. KLÍČOVÁ SLOVA: Alergie, potraviny, výživa rodiny, potravinové alergie, česká rodinaTITLE: Food allergies and its influence on nutrition of contemporary Czech family AUTHOR: Barbora Vanišová DEPARTMENT: Department of Education SUPERVISOR: PaedDr. Eva Marádová, CSc. ABSTRACT: This bachelor thesis deals with the issue of food allergies and their effect on the nutrition of contemporary czech family, along with the possibilities how to handle the negative impact that allergies could have on the composition of the diet. The theoretical part predominantly concentrates on the food allergies as a whole, their symptoms, types, prevention, diagnosis and treatment; the practical part uses a questionnaire survey to investigate the condition of allergies in czech families, knowledge of them among families with an allergic member and also in general public, and the attitude to diet in terms of its change in families with allergic members. In the practical part the thesis as well researches, if there is a positive or negative impact of food allergies on the composition of czech families' diet, and evokes possible solutions, how the diversification of the diet considering the food allergies could be attained. KEYWORDS: Allergies, food, family nutrition, food allergies, Czech family
Keywords:
Allergies; Czech family; family; family nutrition; food; food allergies; nutrition; Alergie; potravinové alergie; potraviny; rodina; výživa; výživa rodiny; česká rodina
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/70313