Název:
Konzervace potravin na území římské Itálie
Překlad názvu:
The Food Conservation in Roman Italy
Autoři:
Benková, Martina ; Titz, Pavel (vedoucí práce) ; Ondřejová, Iva (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se věnuje problematice uchovávání potravin v antice se zaměřením na římskou Itálii, přičemž svoji pozornost soustředí na jednotlivé konzervační postupy. Zabývá se technikami skladování i přímými konzervačními zásahy do potraviny, jež mimo jiné zahrnují dehydrataci, solení, proslazování, nakládání, uzení či výrobu mléčných výrobků. Pramennou základnou je studium dobových písemných dokumentů sestávajících převážně z latinských zemědělských příruček z období od 2. století př. Kr. do 6. století po Kr., přičemž získané informace jsou v maximální míře doplněny množstvím ikonografických pramenů a archeologických dokladů jednotlivých provozů a vlastních produktů. Výstupem je ucelený přehled konzervačních metod rozdělených do kategorií a podkategorií na základě užitých technologických přístupů, které jsou charakterizovány v úvodu každé z kapitol. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)This document deals with problems of food preservation in the ancient world focusing on Roman Italy. Attention is concentrated on individual conservation practices, covering the techniques of storage and direct preservative interventions, which include dehydration, salting, sweetening, pickling, smoking or making of diary products. The work is mainly based on the study of contemporary literary works particularly Latin agricultural handbooks dating from the 2nd century BC to the 6th century AD. The information obtained is supplemented to the maximum extent by iconographic sources and archaeological evidence of individual installations and their products. The result is a comprehensive overview of preservation methods, divided into categories and subcategories based on used technology approaches characterized in the introduction to each chapter. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Klíčová slova:
antický Řím; archeologie; konzervace; potraviny; skladování; římská Itálie; Ancient Rome; Archaeology; Conservation; Food; Roman Italy; Storage