Original title:
Izolace a charakterizace genu pro lakázu u ječmene (Hordeum vulgare L.)
Translated title:
Isolation and characterization of laccase gene in barley(Hordeum vulgare).
Authors:
Drábková, Lenka ; Kučera, Ladislav (advisor) ; Čurn, Vladimír (referee) ; Fischer, Lukáš (referee) Document type: Doctoral theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Lakázy jsou jedněmi z prvních studovaných enzymů. Poprvé se o lakáze zmínil Yoshida ve své publikaci v roce 1883 (Yoshida H, 1883). Lakázy (EC 1.10.3.2, p-difenol-O2 oxidoreduktáza), mezi které lze i zařadit LMCO, jsou enzymy obsahující měď a jsou součástí větší skupiny enzymů nazývané polyfenoloxidázy. Lakázy katalyzují oxidaci širokého spektra substrátů, např. polyfenoly, substituované fenoly, diaminy, ale i některé anorganické sloučeniny za současné redukce kyslíku na vodu. Zdrojem elektronů v těchto redoxních reakcích jsou u těchto enzymů obvykle čtyři atomy mědi. Lakázy hub, které jsou dosud nejvíce studovanou skupinou, jsou známé pro svoji roli v odbourávání ligninu, bioremediaci, morfogenezi a patogenitě. Navzdory mnoha letům výzkumu, fyziologické funkce lakáz v rostlinách zůstávají velkou neznámou. Předpokládá se, že rozhodující úlohu hrají lakázy u rostlin při lignifikaci. Podílí se hlavně na syntéze ligninu, udržení integrity buněčné stěny a její struktury a na hojení ran. Lakázy mohou katalyzovat širokou škálu enzymatických reakcí a mají patrně svou úlohu v rámci reakce rostlin na stres. Lakázy rostlin byly popsány zejména u huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana), u kukuřice (Zea mays) a u rýže seté (Oryza sativa). U dalších hospodářsky významných rostlin nebyla lakáza zatím...Laccases are one of the oldest enzymes ever studied. For the first time laccase was mentioned by Yoshida in 1883 (Yoshida H, 1883). Laccases (EC 1.10.3.2, p-diphenol-O2 oxidoreductase), are copper-containing enzymes and are part of a larger group of enzymes termed polyphenol oxidase. Laccases catalyze oxidation of a broad range of substrates e.g., polyphenols, substituted phenols, diamines, but also some anorganic compounds with the concomitant reduction of oxygen to water. The source of electrons in these redox reactions are usually four copper atoms. Fungal laccases, so far the most extensively studied group, are known for their roles in lignin degradation, bioremediation, morphogenesis and pathogenicity. Despite many years of research, the physiological function of laccases in plants remains largely unknown. Plant laccase have been proposed to be involved in lignification. It participates mainly in the synthesis of lignin, maintenance of the cell wall integrity and structure and wound healing. Laccases can catalyze a wide variety of enzymatic reactions and apparently have a role in plants response to stress. Plant laccases have been described especially in Arabidopsis (Arabidopsis thaliana), corn (Zea mays), wheat and rice (Oryza sativa). Laccases have not been yet characterized in any others...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/65492