Název:
Hodnocení a spotřeba živočišných tuků u pacientů s KVO a DM
Překlad názvu:
Evaluation and consumption of animal fat in patients with CVD and DM
Autoři:
Opravilová, Jana ; Vrablík, Michal (vedoucí práce) ; Horák, Pavel (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá hodnocením spotřeby živočišných tuků u pacientů s KVO a DM. Teoretická část práce pojednává o rozdělení lipidů, jejich metabolismu, kvalitě jednotlivých živočišných tuků, potravinách, které je obsahují a jejich tepelné úpravě. Praktickou část tvoří dotazníková studie, jež sleduje výskyt živočišných tuků a způsob jejich úpravy ve stravě pacientů s KVO a DM. Podklady pro tuto studii byly pořízeny na III. Interní klinice 1.LF UK. Klíčová slova Živočišné tuky, výživa, rizika obezityThe Bachelor thesis deals with the evaluation of consumption of animal fat in patients with CVD and DM. The theoretical part deals with the distribution of lipid, lipid metabolism, the quality of each animal fats, foods containing them and their cooking. The practical part consists of a questionnaire study that tracks the incidence of animal fat and method of preparation in the diet of patients with CVD and DM. Data for this study were taken at III. Internal Medicine, 1st Faculty of Medicine. Keywords Animal fats, nutrition, obesity risks