Název:
Výživové poradenství v rámci živností
Překlad názvu:
Nutritional Consultancy within the Framework of Crafts
Autoři:
Šimončičová, Renáta ; Prošková, Eva (vedoucí práce) ; Pírková, Vendula (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Úvod: Bakalářská práce se zaměřuje na výživové poradenství v rámci živností a jeho poskytování. Dalším předmětem je zjištění spokojenosti pacientů/klientů s výživovým poradenstvím. Cíle: Cílem teoretické části práce je seznámit čtenáře s formami poskytování výživového poradenství a regulacemi této činnosti. Praktická část se pak zaměřuje na zjištění spokojenosti pacientů/klientů s výživovým poradenstvím a následným porovnáním poradenství poskytovaného nutričními terapeuty a výživovými poradci. Metody: Průzkum proběhl formou anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena ve formě grafů. Část práce je pak věnována analýze získaných dat. Výsledky: Teoretická část jasně poukazuje na skutečnost, že aktuálně nastavená legislativa regulující činnost výživového poradenství není vhodně upravena. Z dotazníkového šetření vyplývá, že převážná většina respondentů je s průběhem výživového šetření částečně spokojena. Větší část respondentů uvedla, že je s péčí nutričních terapeutů, na rozdíl od péče výživových poradců, spokojenější. Závěr: Výživové poradenství v rámci živností je důležitou oblastí v péči o zdraví. Vzhledem k působení terapeutů/poradců na celkové zdraví člověka by měla být jasně nastavená pravidla o tom, kdo a za jakých podmínek může toto poradenství provozovat. Klíčová slova: Živnost,...Introduction: Bachelor thesis is focused on nutritional consultancy within the framework of crafts and its providing. Further subject is exploration of patients/clients satisfaction with nutritional consultancy. Object: Bachelor thesis target is to familiarize readers with forms of providing nutritional consultancy and regulations in this activity. Practical part is focused on exploration of patients/clients satisfaction with nutritional consultancy and comparison between consultancy provided by dieticians and nutrition counsellors. Methods: Research was in form of anonymous on-line questionnaire. Obtained data is displayed in form of graphs. One thesis part is devoted to data analysis. Results: Theoretical part clearly point to the fact that current legislation regulating activity of nutritional consultancy is not adjusted correctly. As emerged from the questionnaire most of respondents are partly satisfied with process of nutrition research. Greater proportion of respondents mentioned larger satisfaction with work of dieticians compared with nutritional counsellors. Conclusion: Nutritional consultancy within the framework of crafts is important area in health care. Due to the fact that activities of nutrition counsellors/dieticians have impact on overall human health rules who and under what...
Klíčová slova:
nutriční péče; nutriční terapeut; poradenství ve zdravém životním stylu; poskytování zdravotních služeb; smlouva o péči o zdraví; spokojenost příjemců nutriční péče; výživový poradce; Živnost; consultancy in a healthy lifestyle; contract for health care; dietician; nutrition counselor; nutritional care; nutritional care recipients satisfaction; providing health services; Trade