Název:
Přirozené sezónní změny ve výběru potravy a trávicím traktu přežvýkavé zvěře
Překlad názvu:
The natural seasonal changes in the food choice and digestive tract of wild ruminants
Autoři:
Kamler, Jiří ; Homolka, Miloslav Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Přezimovací obůrky a oblasti chovu, Špindlerův Mlýn (CZ), 2005-06-14 / 2005-06-15
Rok:
2005
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Potravní chování velkých býložravců, zejména jelení zvěře, stále působí značné problémy v lesním hospodářství. Řešení těchto problémů obecně spočívá v udržování rovnováhy mezi početností býložravců a kapacitou prostředí. Přestože je výše škod na lese ve většině případů v přímé závislosti na početních stavech zvěře, je nesprávné tuto problematiku zjednodušit na problém její redukce. Kromě celkového zatížení prostředí býložravci je totiž stav vegetace ovlivňován zejména druhovým složením zvěře, možností migrací za potravními zdroji mimo lesní prostředí, rušením zvěře na pastevních plochách, přikrmováním aj. Výběr potravy zvěře závisí na její potravní specializaci, potravní nabídce prostředí a je významně ovlivněn ročním obdobím. Trávicí trakt přežvýkavé zvěře na změny v konzumované potravě výrazně reaguje a v zimě dochází k jeho redukci. Tyto faktory mohou ovlivnit vliv zvěře na lesní prostředí a jejich znalost je jednou z důležitých podmínek pro racionální management lesního prostředí.Herbivore populations all over Europe have been strongly influenced by human activities. A combination of harvest, changes in forest structure, supplementary feeding, predator extirpation and others factors have led in most cases to increases of their populations and a severe impact on the composition and structure of the forest vegetation. The food choice of free living ungulate species is strongly influenced by season and animal species and changes in diet composition and quality cause the changes in the digestive tract. Effective management of ungulate populations and forest ecosystems should be based not only on detailed information about the impact of deer browsing and the number of deer to harvest but also on the density of deer species, the food supply, the structure of diets consumed by individual species, attraction and quality of the individual components of food supply the total quality of food taken and seasonal changes in digestive tract.
Klíčová slova:
food; ungulates Číslo projektu: CEZ:AV0Z60930519 (CEP) Zdrojový dokument: Přezimovací obůrky a oblasti chovu, ISBN 80-02-01703-X
Instituce: Ústav biologie obratlovců AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0115453