Original title:
Stanovení jodu v potravinách
Translated title:
Determination of iodine in food
Authors:
Malčíková, Hana ; Reichstädter, Marek (referee) ; Diviš, Pavel (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zaobírá optimalizací techniky ICP-OES pro stanovení jódu v minerálních vodách. Teoretická část nejdříve charakterizuje jód obecně, dále se zabývá jódem jakožto biogenním prvkem nezbytným pro funkci lidského organismu, jeho výskytem v potravinách a jeho průmyslovému využití. V dalších kapitolách se práce věnuje popisu analytických metod pro stanovení jódu, konkrétně iontové chromatografii a optické emisní spektrometrii s indukčně vázaným plazmatem. K nalezení je i popis principu a instrumentace obou zmíněných metod. Experimentální část se zaměřuje na optimalizaci metody ICP-OES, nastavení přístroje pro IC, přípravu vzorků minerálních vod a analýzu vzorků pomocí obou metod. Výsledky experimentální části vypovídají o obsahu jódu v minerálních vodách dostupných v České a Slovenské Republice.
The bachelor thesis deals with the optimization of ICP-OES method to determination of iodine in mineral waters. At first, the Theoretic part characterize the iodine in general, next it concerns with it as the essential/biogenic element, which is necessary for the proper functioning of the human organism, with its occurrence in food and with its industrial utilization. In next chapters the thesis is describing analytical methods of iodine determination specifically ion chromatography and inductively coupled plasma optical emission spectrometry. The principle and instrumentation description of both methods are found. The Experimental part is focused on optimization of ICP-OES methods, device setup for IC, on preparation of samples of mineral waters and the samples analysis using both methods. The results of the Experimental part show a content of iodine in mineral waters accessible in the Czech Republic and the Slovak Republic.
Keywords:
IC; ICP-OES; Iodine; IC; ICP-OES; Jód
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/66098