Název:
Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce
Překlad názvu:
Quality of poultry meat in related with production method
Autoři:
KADLECOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce je zaměřena na analýzu základních složek v prsní svalovině kuřat z volného a konvenčního chovu. Maso z volného chovu zastupuje farma Loužná, maso z konvenčního chovu drůbežárna Klatovy. Cílem práce bylo zjistit obsah vody, tuku, bílkovin a kolagenu pomocí metody NIR. V literárním přehledu je vysvětlen rozdíl mezi jednotlivými chovy, dále různé vlivy na kvalitu masa a vady masa. V dalších kapitolách jsou zpracovány výsledky měření, které jsou dále porovnávány s poznatky z literatury. Závěr práce obsahuje shrnutí vše faktů.The bachelor thesis is focused on the analysis of the basic components of breast cutting from free-range and conventional breeding of chicken. The samples of free-range meat came from Loužná farm; the conventional samples came from poultry farm in Klatovy. The main aim of the thesis was to determine the water, fat, protein and collagen content in meat using NIR methods. The literature review explains differences between the ways of breeding, various effects on the quality of meat and meat defects. In next chapters, the results of the measurement compared to findings from the literature and food standards are presented. The conclusion contains a summary of all facts.
Klíčová slova:
ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; kuřecí maso; volný chov; chicken meat; conventional agriculture; ecological agriculture; free range Citace: KADLECOVÁ, Lucie. Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce. České Budějovice, 2017. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/48029