Název:
Sledování ukazatelů kvality osiva hrachu setého (Pisum sativum L.) u vybrané skupiny odrůd
Překlad názvu:
Evaluation of pea (\kur{Pisum sativum} L.) seed qualitative parameters within chosen group of cultivars
Autoři:
VLČEK, Jiří Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vybrané parametry poukazující na kvalitu osiva hrachu (Pisum sativum L.) u zvolené skupiny dvou odrůd Gambit a Salamanca. Literární rešerše, je zaměřena především na produkci hrachu u nás i ve světě, na šlechtění odrůd, obchod s hrachem a uznávání osiva. Na literární rešerši přímo navazuje praktická část, která je věnovaná procesu uznávání a certifikace osiva v praxi. Dále také laboratorním zkouškám kvality osiva hrachu a to především klíčivosti. Ta byla stanovena v rámci množitelské předdodávky, dodávky a u vyčištěného osiva, u odrůdy Gambit zaznamenala 69% a u odrůdy Salamanca propadla až na 37% v rámci vyčištěného osiva, která se značně lišila od osiva z předdodávek a dodávek. Tento výzkum ukazuje interní pohled dovnitř zemědělského podniku a velkou složitost a náročnost procesu certifikace osiva.The aim of this diploma thesis was to evaluate selected parameters indicating the quality of dried pea seeds (Pisum sativum L.) in selected group of two varieties. Literary research focuses mainly on pea production in the Czech Republic and worldwide, for breeding varieties, peas and seed recognition. The literary research directly follows the practical part, which deals with the process of recognition and certification of seeds of two varieties in practice. In addition, laboratory tests of pea seed quality, especially germination. This was set as part of the sub-supply, supply and cleanse seeds, for the Gambit variety it recorded 69% and fell to 37% for the Salamanca variety, which differed considerably from the pre-supply and delivery seeds. This research shows an internal view within the farm and the great complexity and difficulty of the seed certification process.
Klíčová slova:
certifikace; Hrách setý (Pisum sativum L.); osivová hodnota; certification; Dried pea (Pisum sativum L.); seed value Citace: VLČEK, Jiří. Sledování ukazatelů kvality osiva hrachu setého (Pisum sativum L.) u vybrané skupiny odrůd. České Budějovice, 2017. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/47390