Název:
Výživa dojnic v tranzitním období
Překlad názvu:
Nutrition of the transition cow
Autoři:
BEŇASOVÁ, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce Výživa dojnic v tranzitním období se zabývá výživou dojnic v peripartálním období s ohledem na prevenci vzniku metabolických poruch. Stručně je zde popsána anatomie trávicího traktu a fyziologie trávicích procesů. Charakteristika základních živin a nejběžnějších krmiv využívaných ve výživě dojnic slouží k úvodu do problematiky složení krmných dávek. Metabolické poruchy vznikající vlivem neadekvátní výživy v tranzitním období jsou největším problémem chovatele, kterým je v této fázi třeba čelit. V závěru práce jsou shrnuty hlavní zásady krmení dojnic před a po porodu, složení krmných dávek a doporučené aditivní látky. This bachelor thesis titled Nutrition of the transition cow deals with nutrition of dairy cows in peripartum period with regard to prevention of development of metabolic diseases. Anatomy of digestive system and physiology of digestive processes are briefly described. Characteristic of nutrients and of the most common feeds used for nutrition of dairy cattle serves as introduction to formulation of dairy rations. Metabolic diseases caused by inadequate nutrition in transition period are the biggest problem in this period that farmer has to face to. In closing main rules of feeding dairy cows before and after calving, composition of dairy rations and recommended feeding additives are summarized.
Klíčová slova:
dojnice; metabolické poruchy; tranzitní období; výživa; dairy cows; metabolic diseases; nutrition; transition period Citace: BEŇASOVÁ, Veronika. Výživa dojnic v tranzitním období. České Budějovice, 2017. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/46685